ES6'de "use strict" Kullanımına son

ES6'de "use strict" Kullanımına son

zingat.com'da kullanıcı oranı % 1.7 seviyelerine düşen Internet Explorer 11 desteğini yakın zamanda sonlandıracağız. Bunun biz kod yazarlarına bazı kazançları olacak. Bunların başında javascript ES6 standardına geçme imkanı sağlaması olacaktır. Bu geçişi Babel ile daha önce de yapabilirdik ancak nasip olmadı. Nasip IE'yi bitirme adımı sonrasınaymış. Bu geçiş sürecinde yaptığımız değişiklik ve yenilikleri buraya yazmayı düşündüm ve hayata geçiriyorum.

İlk madde: Strict Mode

ES5 ile seçmeli olarak gelen Strict Mode kullanımı ES6 ile birlikte başlangıçta geliyor. Javascript esnek bir betik dili olarak hayatına başladı. Sonra geliştikçe ve dil olmaya başladıkça diyelim kurallar gelişmeye ve insanları bu kurallara zorlamaya başladı. Şimdi bu kurallara uymak zorunlu demeye başlıyor.

Javascript katı kuralları kullan (Strict Mode) hakkında daha detaylı bilgiye kaynaklar kısmında yer verdiğim Türkçe kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

ES5 ile birilikte eğer projemizde bu kurallara uymalısınız demek için

'use strict';

kodunu kodumuzun veya kod blokumuzun içine yazmamız gerekiyordu.

ES6 sonrası bu satırı yazmaya gerek yok. :)

Doğan'ın uyarısıyla bir düzeltme yapacağım; ES6 sadece module kodu içinde 'use strict' kullanmaya gerek duymuyor. https://stackoverflow.com/questions/31685262/not-recommended-to-use-use-strict-in-es6/31685340#31685340

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu