Son haftalarda Visual Studio Code ile kod yazıyorum. Güzel yanları var ama Sublime Text’in hızını bulamadım. Henüz Sublime’a geri dönmüş değilim ama yinede bazı özelliklerini arıyorum.

Visual Studio Code’a geçtim dediğimde Murat ile biraz konuştuk. Konuşurken fark ettim ki aslında Sublime Text’te olan bir özelliği bilmediğim için kullanamıyormuşum.

Örneğin proje detay sayfasının less’ini ararken. (cmd + p)

“project detail” araması bana javascript, css (less) ve html dosyalarını gösteriyor.

sublime text arama

Daha önce dosya tipine göre filtrelemek istediğimde “*.less” şeklinde denemiştim ama olmamıştı. Meğer “project detail .less” araması istediğime ulaştırıyormuş :)

sublime text arama

Kalın sağlıcakla.

Uyumlu (Responsive) web’i dillendiren ilk adam Ethan Marcotte’un ikinci kitabı. İlk kitabı işin giriş kitabı idi. İkinci kitap biraz daha ileri seviye diyebiliriz. Genişleyen araç yelpazesi ve ihtiyaçları da dikkate alarak yazılan kitap güzel bilgiler sunuyor.

Tasarım kalıpları yeni bir mecraya girenler için bilgilendirici oluyor. Kitapta uyumlu menü sistemleri, esnek ve uyumlu resim kullanımı, uyumlu reklam yönetimi ve daha esnek ve cihazdan bağımsız düzenler oluşturmak için güzel bilgiler var. Uyumlu web’in belli bir standardının olmasına da değiniyor.

Real-Life Responsive Web Design - Smashing Magazine‘in verdiği doluluk hissini vermese de ikinci tekrar okumamda kritik noktalardaki önerilerinin güzelliğini gördüm.

Kalın sağlıcakla.

https://abookapart.com/products/responsive-design-patterns-principles

Kod yazarken bazı alışkanlıklarımız oluyor. Kütüphanelerin ve standartların yeniliklerini takip etmeyince kullandığınız kodun daha basit ve sade olan yeniliklerinden haberimiz olmuyor. jQuery’nin yeniliklerini çok önemsemiyorum, ancak mevcut çalıştığım sitede (zingat.com) ve birçok projede jquery kullanmaya devam ediyoruz. Bu öğrendiğim özellik ile yeniliklerin takibinin önemini bir kez daha gördüm.

Yapmak istediğim iş dinamik olarak değişen bir bağlantının sonuna bir parametre ekleme isteğim ile ortaya çıktı. Normalde kodumu aşağıdaki gibi yazarım.

var _href = $("a.yasamskor-link").attr("href");
$("a.yasamskor-link").attr("href", _href + '&listType=table');

veya href değerleri farklı ise.

$("a.yasamskor-link").each(function() {
   var $this = $(this);       
   var _href = $this.attr("href"); 
   $this.attr("href", _href + '&listType=table');
});

gibi bir yol izliyordum. Sonra jQuery 1.4 (yuh be arkadaş 1.4) ile birlikte DOM manipülasyon metotlarında callback desteğinin geldiğini okuyunca.

$("a.yasamskor-link").attr("href", function(i, href) {
  return href + '?listType=table';
});

şeklinde bir kullanımın daha basit ve anlaşılır olduğunu öğrendim.

callback uygulanabilen metot listesi: after, before, append, prepend, addClass, toggleClass, removeClass, wrap, wrapAll, wrapInner, val, text, replaceWith, css, attr, html

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar