“IE6 Sonrası Kod Yazma Alışkanlıklarımızı Güncellemek” yazısından sonra ie7 istatistikleri daha çok ilgimi çeker oldu. Şu anki istatistiklere bakarsak %4 civarında(makaleye başladığımda %10 idi.) ie7 kullanan kullanıcı var, peki biz bunları yoksayabilirmiyiz ve yok sayarsak bize neler kazandırır bu makalemde bunları irdeleyeceğim.

İnternet Explorer 7. sürümünü bundan yaklaşık 5 sene önce çıkardı. Genelde ie6’nın kötü namının yanında iyi olarak görünse de Microsoft’un işi düzeltemediği ara sürümlerden biri oldu hep. Windows Vista’nın Windows Xp ve Windows 7 arasında kalması ile pek rağbet görmedi dersek yeridir.

kaynak: http://blogs.msdn.com/b/ie/

Yukarıdaki grafiği Microsoft’un kendi blog sitesinden aldım. Bir çok şeyin göstergesi aslında yukarıdaki resim. CSS2.1 tam desteğini ancak ie8 ile veren Microsoft ne kadar geride olduğunuda gösteriyor.

hasLayout Sorunları: Geçenki makalemde genel olarak bahsettiğim hasLayout sorunları sayfa yapılarının yerleşiminde çok sık rastladığımız sorunların ana kaynağı.

:before ve :after desteği:Çoklu kenar çizgisi kullanımı, css3 renk geçişi kullanılan elementlere ikon eklemek istediğimizde, resimsiz tooltip oluşturmak istediğimizde vb birçok kullanım alanı olan bu iki özelliği kullanabileceğiz artık. Önemli bir konu Murat Çorlu‘nun bu konuda bir makale hazırlığı var. Dört gözle bekliyoruz.

content değeri desteği: CSS ile html içine içerik ekleme imkanı sağlayan güzel bir özelliği artık kullanabileceğiz.

outline desteği: Odaklanılan alanları belirlemek için kullanılan bu özelliği erişebilirlik açısından önemli. Artık Standart çizgilerin dışında istediğimiz görüntüyü veribileceğiz.

Performans farkı:İnternet Explorer’un kendi günlük sitesinden öğrendiğimize göre ie7 ile ie8 arasında en az 2,5 katlık bir performans farkı var.

  • Ağ İyileştirmeleri: ie7 ve altı tarayıcılarda bir sunucudan en fazla 2 öğe indirilebilirken ie8’de bu sayı 6’ya çıkarılmıştır. Buda sırada az sayıda bekleme ve site açılış hızının artması demek oluyor.

  • Script Geliştirmeleri: Sayfadaki script yorumlamada ciddi hızlanmalar olmuş. SunSpider test aracına göre ie7 ile ie8 arasında %400’lık hız farkı var.

  • Bellek Kullanımında İyileştirmeler:ie8’de bellek ile alakalı 400’den fazla iyileştirme yapılmış.

  • Yorumlayıcı Motor Yenilikleri: Yeni CSS2.1’e tam uyumlu yorumlayıcı ile daha az hatalı bir yorumlayıcıya kavuştu.

  • Native Json Desteği: ie8 ile birlikte gelen native jSON desteği ile daha hızlı işlem yapabiliyoruz. Ajax isteklerimiz daha hızlı artık.

HTML5 Selector API Desteği: Javascript ile element bulmak için getElementById(), getElementsByName() and getElementsByTagName() metotlarını kullanıyoruz. HTML5 Selector API desteği ile querySelector() ve querySelectorAll() diye iki adet metot daha gelmektedir. jQuery’den aşina olduğumuz bu seçiciler bize çok büyük avantajlar sağlıyor.

localStorage Özelliği:Kısaca çerezlerin(cookies) daha gelişmiş sürümü olarak tanımlayabiliriz bu özelliği.

:focus desteği: Klavyeden elementlere odaklanmamızı sağlayan ve erişebilirlik için önemli olan bu özelliği artık uygulayabiliyoruz.

Data URI Desteği:Internet Explorer 8 ile birlikte DATA URI desteği geliyor. DATA URI kısaca html dosyasından ayrı yapıların yani resimlerin html içine gömme imkanı verir bize. internet Explorer 8 sadece css dosyalarına eklenmesine izin veriyor ayrıca bir kısıtlama var ie8 en fazla 32kb boyutuna kadar destekliyor.

box-sizing: box-sizing özelliği bize kutunun genişliğinin border ve padding değerlerinin içerip içermemesi gerektiğini tanımlama imkanı sağlıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

:active Sözde sınıfıişlevselliği arttı ie7’de sadece bağlantılara(<a>) verilirken artık tüm HTML elementlerini kapsıyor.

IE8 Geliştirici Aracı geldi: Firebug kadar olmasada ie içinde böyle bir aracın olması büyük bir avantaj. CSS özelliklerini görebilmek ve değiştirme imkanı bile yeter. İnternet Explorer 7’den daha gelişmiş bir geliştirici aracı ile javascript hatalarımızı görmek büyük avanataj. Geliştirici Aracının diğer özellikleride ie8’de geliştirilmiş durumda.

Yazı ve Metin Özellikleri: Yazı ve metin özellikler için CSS2.1 için tam destek geliyor. font-weight, white-space (pre-wrap ve pre-line değerleri destekleniyor), word-spacing. Ayrıca text-decoration özelliğinin overline değeride destekleniyor.

Test Zamanı: Bir çok arayüz geliştirici yazdığı kodları farklı tarayıcılar ile test eder. Şu an benim test ettiğim tarayıcılar (ie7, ie8, ie9, Chrome ve Firefox) bunların arasında en fazla zamanımı ie7 testleri alıyor. İnternet Explorer 7 sonrasında test sürelerimde ciddi azalma olacağını düşünüyorum.

onhashchange özelliğini ie8+ https://developer.mozilla.org/en/DOM/window.onhashchange

Diğer Kazanımlar

Sonuç

Microsoft’un tarayıcı üretimindeki umursamaz tutumu sonucu oluşmuş ie7 tarayıcısının kullanım oranının hızla düştüğü bu günlerde ie7 sonrası neler kazanacağımızı görmek arayüz geliştiriciler için önemlidir. ie6’nın yanında ufak görünse bile aslında bir çok uğraştan bizi kurtardığını yukarıda gördük. Benim tahminim yaz aylarında ie7 desteğini keseceğiz gibi görünüyor. Sene sonu olarak güncelliyorum.

sahibinden.com Haziran istatistiklerine göre %4 olan ie7’nin normal kullanıcılar için %5’in altına indiğinde bırakılması sorun oluşturmayacaktır. Ancak büyük kullanıcı kitlelerine erişim sağlayan sitelerde %2’nin altına inmeden desteği kaldırmak mantıklı görünmüyor.

  • Google uygulamalarında geçen sene ie7 desteğini kaldırdı.
  • Facebook yeni zaman tünelinde ie7 desteğini kaldırdı.
  • Drupal 8 ile ie7 desteğini kaldırdı.
  • wordpress 3.3 veya 3.4’den itibaren ie7 desteğini kaldırmayı düşünüyor.

Son olarak Internet Explorer 8′i 7 gibi yorumlama kodu eklediğiniz sitelerden kaldırmayı unutmayın.

Kaynaklar

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.