zingat.com’da IE11 desteğini sonlandırdıktan sonra ES6’in yeniliklerinden yararlanıyoruz.

jQuery ile basit bir şekilde yaptığımız DOM’dan eleman silme işini aynı kolaylıkla ES6 ile yapıyoruz.

jQuery ile

$('.deneme').remove();

ES6 ile

let eleman = document.querySelector('#bosBeles');

eleman.remove();

Süper.

Peki siz hala IE11 destekliyorsanız size de eskiye destek için remove polyfills‘ini öneriyorum.

Tarayıcı Desteği

Chrome explorer Firefox
+ - +

Mobil Tarayıcılar

Chrome Mobil Safari Samsung Internet
+ + +

Kalın sağlıcakla.

İnternet tarayıcıları web geliştiricileri için önemli programlardır. Kullanım oranları, neleri destekleyip neleri desteklemedikleri, birbirleri arasındaki farklar bizim için önemlidir. Senelerce Internet Explorer 6 ile uğraştıktan sonra sırası ile ie8, ie9, ie10 ve son olarak ie11 ile uğraştık. Mobil, hayatımızda öncelikli olmaya başladıktan sonra sorun yaşadığımız tarayıcılar değişti. Artık iOS Safari veya Samsung Internet ile sorun yaşıyoruz.

Tarayıcı dünyasını ayıran önemli özellik: Otomatik güncelleme özelliği, tarayıcıların kullanıcı veya işletim sisteminin yenilenmesi beklmeden kendi kendini güncellemesi.

  • Otomatik güncellenen tarayıcılar: Chrome, Opera, Firefox, Microsoft Edge, Android Webview
  • Otomatik güncellenmeyen tarayıcılar: Safari, Samsung Internet, Internet Explorer ve Android Browser

Hızlı güncellenen standartlar karşısından tarayıcının hızlı güncelleniyor olması önemli bir özellik.

ie11 son

Geçen hafta zingat.com‘da Internet Explorer’ın tüm sürümlerine desteği sonlandırdık. Bu sayede birçok avantajı geliştiriciler olarak elde ettik. Destek verdiğimiz tarayıcı listesinde otomatik güncellenmeyen iki tarayıcı kaldı. Mobil Safari ve Samsung Internet.

Mobil dünyadaki bu iki tarayıcının bizim sitedeki kullanı oranı:

  • Mobil Safari %20
  • Samsung Internet %6.7

Toplamda %27’lik bir kullanıcı kitlesi otomatik güncellemeden uzak. Burada Mobil Safari’yi bir kenera ayırmak gerekiyor. Mobil Safari her sistem güncellemesiyle güncelleniyor. iPhone kullanıcılarının güncellemeleri yükleme hızı gayet iyi. Bizim siteden takip ettiğim kadarıyla yeni sürüme geçiş 3 aylık bir zaman alıyor. Buradaki sıkıntı Safari’nin daha doğru ifade ile Webkit’in yenilikleri biraz geriden takip ediyor olması.

Samsung Internet Chrome (Blink) alt yapısını kullanıyor. Bu güzel bir gelişme olsa da güncelleme sıklığı konusunda sorunlu olduğunu belirtmeliyim.

Yeni gelen her özelliğin tarayıcılar tarafından desteklenme oranını takip etmeye yani caniuse kullanmaya devam.

Son bir not eski Internet Explorer 6 günlerine göre çok iyi durumdayız, ama her zaman daha iyisi aramamız gerekiyor.

Kalın sağlıcakla.

zingat.com‘da kullanıcı oranı % 1.7 seviyelerine düşen Internet Explorer 11 desteğini yakın zamanda sonlandıracağız. Bunun biz kod yazarlarına bazı kazançları olacak. Bunların başında javascript ES6 standardına geçme imkanı sağlaması olacaktır. Bu geçişi Babel ile daha önce de yapabilirdik ancak nasip olmadı. Nasip IE’yi bitirme adımı sonrasınaymış. Bu geçiş sürecinde yaptığımız değişiklik ve yenilikleri buraya yazmayı düşündüm ve hayata geçiriyorum.

İlk madde: Strict Mode

ES5 ile seçmeli olarak gelen Strict Mode kullanımı ES6 ile birlikte başlangıçta geliyor. Javascript esnek bir betik dili olarak hayatına başladı. Sonra geliştikçe ve dil olmaya başladıkça diyelim kurallar gelişmeye ve insanları bu kurallara zorlamaya başladı. Şimdi bu kurallara uymak zorunlu demeye başlıyor.

Javascript katı kuralları kullan (Strict Mode) hakkında daha detaylı bilgiye kaynaklar kısmında yer verdiğim Türkçe kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

ES5 ile birilikte eğer projemizde bu kurallara uymalısınız demek için

'use strict';

kodunu kodumuzun veya kod blokumuzun içine yazmamız gerekiyordu.

ES6 sonrası bu satırı yazmaya gerek yok. :)

Doğan‘ın uyarısıyla bir düzeltme yapacağım; ES6 sadece module kodu içinde ‘use strict’ kullanmaya gerek duymuyor. https://stackoverflow.com/questions/31685262/not-recommended-to-use-use-strict-in-es6/31685340#31685340

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar