İE7 Bitişik Kardeş Seçicisi Sorunu

Geçen hafta “IE6 Sonrası Kod Yazma Alışkanlıklarımızı Güncellemek” adlı makale ile ie6 ile vedalaştık. Tabi orada söylediğimiz gibi ie6’nın bitmiş olması sorunlarımızın bitmiş olduğu anlamına gelmiyor. İşte sizinle o makalede artık rahat rahat kullanabileceğimizi söylediğimizi Bitişik Kardeş Seçicisi ile ilgili bir sorunu burada sizlerle paylaşacağım.

Çözümü çok basit olan bir sorun ama bu sorunu anlatmamın nedenlerinden biriside sorunların olacağı, ama bizim bu sorunları görüp çözmemiz gerektiğini anlatmaktır. İyi bir arayüz geliştirici ve hatta iyi bir programcı hataları bulup üzerine gidip çözebilendir.

Soruna gelirsek; Sorun Bitişik Kardeş Seçicileri kullandığımız elemanlar arasında eğer HTML yorum satırı eklersek ie7 bitişik kardeş seçicisi ile tanımladığımız bildirimleri yorumlamıyor.

{% highlight html %}

Başlık

Paragraf

{% endhighlight %}

CSS kodu

{% highlight css %} h2 + p { background-color: #fc0; } {% endhighlight %}

Uygulaması bütün tarayıcılarda sorunsuz çalışırken ie7’de sonuç vermeyecektir. DOM’daki öğelerin konumuna göre çalışan bu seçicinin çalışmasında ie7 aradaki yorum satırlarınıda dikkate alarak istenen sonucunu vermediğini göreceğiz.

Çözüm için yorum satırını kullanmaya ne gerek var silelim demek ve yorumları silmek bir çözümdür. Ama ben ie ile sorun yaşıyorum diye yorum satırımı silmek istemem. Çözümie6 sorunları ile uğraşırken bulduğumuz şekilde olacaktır. Şartlı yorumları kullanarak çözüme ulaşmakta mümkündür.

{% highlight html %}

Başlık

Paragraf

Paragraf 2

{% endhighlight %}

Şeklinde bir çözüm işimizi görecektir.

Kaynaklar

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu