Önyüz Geliştiricilerin Görev Tanımı

Friendfeed'deki Arayüz Geliştiricileri (Friendfeed; twitter'ın daha gelişmiş sürümü) grubunda konuştuktan sonra bu yazıyı yazmayı düşündüm. Şirketler eleman ararken bazı şartları ileri sürüyor, peki bunlar ne kadar gerçekçi.

Daha önce Front-end kavramına karşılık "Arayüz Geliştirici" olarak tanımlıyorduk, ancak sonra irdeleyince "Önyüz Geliştirici" tanımının daha iyi karşıladığına karar verdik.

Aslında bundan önce bir yazılım şirketinin yapısını ve iş akışını çıkarmak gerekir ve buna göre görev tanımları yapılmalıdır, ama o biraz daha kapsamlı bir iş.

Bizim memlekette genelde bir iş yapılır daha sonra standartları yerleşir. Aynı durum web mecrasında da var. Birçok kişi bu mecrada çalışmasına rağmen iş akışı ve görev tanımları tam olarak oturmamıştır. Ben yaklaşık 10 senelik bir çalışma hayatımdaki yaşadıklarım ve okuduklarım ile Önyüz Geliştiricileri için şöyle bir liste çıkardım;

Bu liste tasarımcı, programcı ve Önyüz geliştirici ayrımını yapabilmiş şirketler için geçerlidir. Memlekette hala bu ayrımı yapmamış şirketlerin olması üzücü. Ayrıca yukarıda tanımladığımız Önyüz Geliştiricilerinin Görev Tanımı zamanla gelişebilir. Örneğin Arama motoruna uygunluk ve erişebilirlik ve javascript  için gelecekte ayrı birimler kurulabilir. Daha da ileri gidip sadece bir javascript kütüphanesinde uzman geliştirici bile aranabilir. Malum sektör hızlı gelişiyor.

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu