Sublime Text'ten Visual Studio Code'a geçiş

Sublime Text'ten Visual Studio Code'a geçiş

Çok sık olmasa da ara sıra kullandığım editörden daha iyi bir editör arayışım olur. Uzun senelerdir Sublime Text kullanıyorum. Hızı ve bazı özellikleri beni etkilediği için Sublime Text ile devam ediyorum. Ancak belli aralıklarla diğer editör ve IDE'leri deniyorum.

Daha önceki denemelerimde yaşadığım sıkıntılar nedeniyle vazgeçtiğim Visual Studio Code editörüne geçişimi bu sefer

Yeni güncelleştirme ile çoğu hata fixlenmiş. JavaScript intellisense artık çalışıyor.

İncelemek isteyenler için : https://t.co/UxKQ3rEKsT pic.twitter.com/y1WQm855wdJanuary 15, 2020

Bu twitteki Javascript otomatik tamamlamadaki sorunların yeni sürümde düzeldiği haberiyle tekrar denemeye karar verdim.

1. gün

Terminaldeki ilk izlenimlerin gayet güzel. Daha önce istediğim özellikleri bu sefer kolayca ekleyebildim. Böylelikle iTerm kullanımıma son verebilirim.

2. gün

  • İkinci günün başında bir sorun ile karşılaştım. Otomatik tamamlama çok yavaş çalışıyordu.  Kodu belli kısmını gizleyen eklentiyi kaldırdım region folding for VS Code düzeldi.
  • Sublime Text'in araması çok hızlı diyordum. Bugün fark ettim ki Visual Studio Code çok daha hızlı.
  • Sublime'da alıştığım girintili yapıştırma kısayolu sorun çıkarıyor her seferinde. Çünkü Visual Studio Code normal yapıştırmaya da kendi otomatik girintiliyor kodu. (Uzun içeriklerde bazen sorun çıkarıyor)

3. gün

Daha önce vazgeçmeme sebep olan - Yavaş arama sonuçları çözülmüş - Terminal'de istediğim özellikler eklenmiş (tıkla kopyala, renk değiştirme, otomatik tamamlama) - Açılıştaki gecikme giderilmiş.

  • Terminalden istediğim dosyası Visual Studio Code açmak için Command Palette (⇧⌘P) shell  ve çıkan sonuçlardan Shell Command: Install 'code' command in PATH enter a basmak yeterli. Artık terminalde code dosya_adi.css yazıp istediğim dosyayı açabiliyorum. Detaylı bilgi için tıklayınız.

4. Gün

  • Javascript otomatik tamamlamada sorun olduğu için projeyi aç/kapa yaptım düzeldi :(
  • Terminali tam ekran açmak için cmd+shift+T kısayolu atadım. Terminale de iyice alıştım :)
  • İkinci bir projeyi açtım. New Windows (Pencere demesi ilginç, gerçi Windows işte :)
  • İki proje arasında geçiş için ctrl + r (kntrl + r) sonra ilgili projeyi seçip enter

5. Gün

Yeni bir dosyayı açtığımda anlık açıp başka bir dosyaya geçince onu kapatması sevimli değil. Sublime Text'te de vardı bu bi yerden kapatmıştım. Visual Studio Code'da bulamadım henüz ama can sıkıyor. Buldum. cmd+k+enter ile sabitleniyormuş.

  • Bir şey arayıp sonra ilgili sayfada onu sildiğimde arama sonucunun anlık güncellemesi hoş.
  • Otomatik tamamlama ile log yazıp console tamamlaması yavaş çalışıyordu. Bende çözümü daha gelişmiş bir consol.log ekleyici eklenti ile çözdüm.
  • Turbo Console Log

İkinci haftaya geçtim ve hala Sublime Text'e geçmediğime göre işler iyi gidiyor demektir. Visual Studio Code hızlı güncellenmesi ve eklentilerinin Sublime Text'e göre daha çok ve hızlı güncelleniyor olması cezbedici. Terminal için iTerm kullanıyorum, Visual Studio Code kullanırken iTerm kullanımımı sıfıra indirdi. Şimdiye kadar eksikliğini hissettiğim tek şey iyi bir javascript ve react otomatik tamamlamasını henüz gerçekleştiremedim. (Airbbnb React Snippet ve Javascript ES6 code snippet yüklü)

Son bir şey daha arama yaptıktan sonra arama ekranı ve sonuçları Esc tıklayınca kapatan bir kısayol tanımı bulamadım. Bilen varsa yorum olarak yazarsa sevinirim.

Niye Sublime Text'i bıraktığımı düşündüm, en bariz aklımda kalan güncellemelerin çok seyrek olması. VSCode ile gelen başarılı bir terminalin olması da bir artı.

Visual Studio Code ile devam. Bundan sonra yaşadıklarımı paylaşmaya çalışacağım.

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu