fatihhayrioglu.com sitesini github pages üzerinde barındırıyorum. Alan adı godady’de kayıtlı. Bir arkadaşımın önerisiyle sitemi cloudflare’e ekledim. HTTPS, güvenlik ve performans yetenekleri nedeniyle tercih etmiştim.

Geçenlerde github pages HTTPS desteği vermeye başlayınca cloudflare’i sorgulamaya başladım. HTTPS yoksa performans etkisini çok görmedim, zaten güvenlikle ilgili sıkıntı çıkacak bir site değil. Ben en iyisi bu cloudflare’den kurtulayım dedim.

Benim gibi devamlı alan adı işleri ile uğraşmayan biriyseniz. Neyin ne olduğunu çabuk unutuyorsunuz. Amacım cloudflare’de olan yönlendirmemi bitirip alan adını direk github pages’e eklemek ve HTTPS’i aktifleştirmek.

İlk yaptığım şey cloudflare.com‘a gidip sitemi buradan silmek oldu. Duraklatmak değil silmek tüm bağlarınızı koparıyor cloudflare’den.

İkinci adım olarak alan adım yöneticinize gidip DNS Nameservers’larını normal değerine döndürmek.

manage domain

Alan adını yönet(manage) butonuna tıkladıktan sonra gelen sayfada aşağı inerek DNS yönet linkine tıkladım.

DNS Yönet

Custom olan seçme kutusundaki değeri default’a çektim. Artık alana adım godady tarafından yönetiliyor.

Aynı sayfayı yenilediğimizde sayada artık DNS yönetimi alanları geliyor.

Burada bir kaç değişiklik yapmamız gerekiyor.

  • CNAME satırını “www” github pages website sitenizin adresi ile değiştirmeniz gerekiyor (Benim için fatihhayri.github.io)
  • A tipi satırını github pages ip’siyle değiştirmemiz gerekiyor. 185.199.108.153 (HTTPS sonrası değişerek bu ip yi vermeye başladı.)
  • Sonra aşağıdan ekle(add) diyerek 3 kere sırasıyla 185.199.109.153, 185.199.110.153, 185.199.111.153 iplerini girmek yeterli. İlk kaydettiğimizde altta görünüyor ama sonra godady ekran göründüğü gibi üste alıyor bunları :)

godady ip ekleme

Sonuç olarak godady DNS yönetimi ekranınınz aşağıdaki gibi bir görünüme kavuşacak. Yarım saat yazsa da 5 dak sonra güncelledi.

godady DNS yönetimi son

Eğer CNAME dosyanız yoksa root’a ekleyip kendi domainizi içine yazıp github pages’e eklemeniz gerekiyor. Ben bunu daha önce eklediğim için tekrar eklemedim.

Son olarak Github Pages ayarlar sayfasına gidip

github ayarlar

Aşağıdaki HTPS kutucuğunu aktifleştirerek bu işe son veriyorsunuz.

github pages https aktifleştirme

Kalın sağlıcakla.

Kaynak

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.