Sessiz Tarayıcı Güncelleme Özelliği

Firefox 12 ile birlikte gelen Sessiz Güncelleme Özelliği bana bu yazıyı yazmak için ilham verdi.  Artık tarayıcı farklılığının sorununun sonu göründü. Chrome bu özelliği ilk getiren tarayıcı ve diğerlerini peşine taktı sürüklüyor. İnternet Explorer’ında bu yönde bir tercih yapacağını duyurması(şimdilik Avusturalya ve Brezilya’da) ile birlikte gelecek için ümitli bakmamıza olanak sağlıyor.

Arayüz geliştiricileri olarak bizler en büyük zaman kaybını yazdığımız kodu farklı tarayıcılar için düzenlenmesinde yaşıyoruz. İnternet Explorer 6 ile uğraşan bizler neler çektiğimizi çeşitli makalelerde paylaşmıştım. Mevcut durumda bizler ie7, ie8, ie9, Firefox, Chrome testlerini yapıyoruz. Şu an ki durumda Chrome’un yükselişi ve İnternet Explorer’ın da Sessiz Güncelleme Özelliğini şimdilik Brezilya ve Avustralya da ama bu sene içinde tüm dünyada devreye alması ile bu sorunda yıl sonunda ciddi bir azalma yaşayacağını düşünüyorum.

Pazarın büyük oyuncularının bu yönde bir tercih yapması bizleri sevindirdi. Microsoft yine ağırdan alıyor ama olsun bu kadarınada şükür.

Ben tarayıcıların antivirus programları gibi sessiz güncelleme özelliğine sahip olmalarını düşünmüşümdür baştan beri. Gelinen bu nokta bu nedenle beni çok sevindiriyor. Çünkü son kullanıcılar tarayıcının sürümünün farkında bile değil hatta hangi tarayıcı kullandığının farkında değil. Son kullanıcının internete çıkış noktası olan tarayıcılar çok önemli bir araç. Bu araçları otomatik güncellemek insanlara yenlikleri otomatik takip imkanı sağlamak bir avantaj bence. Eğer bu otomatik güncellemeden rahatsızsanız bu durumu kaldırmak için çözümde sunuyor tarayıcılar.

Tarayıcı farklılıkları için harcadığımız zamanı artık HTML5 ve CSS3 yeniliklerini kullanmak için ayıracağız.

Kaynaklar

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu