Ocak 2016’da güncellendi.

Bu konuya bir çalışmam dolayısıyla position:fixed özelliğini kullanma gereksinimi duyduğum için girdim, sonra araştırma sonuçları bir makale konusu olabileceğini düşünerek bu makaleyi yazdım. Sizlere bu süreci ve postion:fixed hakkında genel bir bilgi sunacağım.

Bu konuya daha önce CSS ile konumlandırma(positioning) kısmında kısaca değinmiştik.

” Sabit konumlandırma (position:fixed) Mutlak Konumlandırmanın (position:absolute) bir alt kategorisidir. Sabit konumlandırılmış elementin sayfadaki görünümü çok farklıdır. Bunu özellikle web sayfasında bir elementin konumunu sabitlemek için kullanabiliriz. Sabit konumlandırma ile yerleştirilmiş element belirtilen yerde asılı kalacaktır. Web tarayıcısının kaydırma çubuğu aşağı yukarı kaydırılması ile Sabit Konumlandırma ile yerleştirilmiş elementin yeri değişmeyecektir ve sabit kalacaktır.”

Sabit konumlandırmayı sayfanın belli bir alanını sabitleyip diğer alanları bu kısmın yanından, altından kaydırmak için kullanırız genelde.

Mutlak konumlandırma (position: absolute) ile benzer özelliklere sahiptir; tanımlanan elementi normal akışın dışına çıkarır. Göreceli konumlandırılmış ana elemente bağlıdır.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<style type="text/css">
.ustKisim {
  position: fixed;
  background: gray;
  color: yellow;
  height: 50px;
  width: 150px;
  top: 50px;
  margin-left: -170px;
}

.icerik {
  margin: 50px auto 0 auto;
  width: 400px;
}
</style>
</head>
<body>
<div class="icerik">
  <div class="ustKisim">Sabit alan</div>
  <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aliquam nec erat. Fusce magna massa, nonummy eget, aliquam tempus, imperdiet vel, odio. Sed mauris. Quisque sodales urna vitae lorem. Vestibulum aliquet, odio aliquam convallis lobortis, turpis metus semper ligula, ut vulputate sem justo eu quam. Sed feugiat, lectus sit amet porttitor auctor, nulla odio volutpat nisl, sit amet egestas augue diam at urna. Sed justo arcu, luctus eget, porta in, auctor sit amet, massa. Integer interdum. Nunc condimentum scelerisque enim. Pellentesque orci. Maecenas at neque. Sed non diam ac turpis pretium dictum. Phasellus ligula felis, aliquet nec, tristique non, posuere a, magna. Duis eu quam quis tortor vehicula sodales. Donec et mi eget augue bibendum interdum. Proin dapibus odio.</p>
</div>
</body>
</html>

Kaynaklar

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.