CSS grid ile gelen ögeler arasında boşluk verme özelliği(grid-gap) flex özelliğine de geldi. Çok yerinde bir geliştirme. Daha önce eksi margin ve farklı yöntemlerle çözmeye çalıştığımız bu işi tek bir tanım ile çözmek süper. Tabi grid-gap olarak standartlaşan yapı genele yayıdığı için artık gap olarak yoluna devam edecek.

Şu an Firefox (63+) ve Chrome 84 destekliyor. Safari’ye de destek gelirse değme keyfimize.

Hemen bir örnek üzerinde test edelim.

Görüldüğü gibi gap değeri sadece yatayda değil yatayda (column-gap) ve dikeyde (row-gap) tanımlanabiliyor. gap tanımı yatay ve dikey için ortak değer olduğunda kısaltma olarak kullanılabilir.

Çoklu kolon’a da gap desteği geldi. Çok fazla kullanmasam CSS3 Çoklu Kolonlara da gap desteği gelmiş olması sevindirici. Daha önce column-gap olarak kullandığımız değer artık gap oldu.

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar

  • https://web.dev/flexbox-gap/
  • https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/gap
  • https://medium.com/@schofeld/mind-the-flex-gap-c9cd1b4b35d8
  • https://coryrylan.com/blog/css-gap-space-with-flexbox (Eski yöntem)
  • https://caniuse.com/#feat=flexbox-gap
  • https://www.bram.us/2020/05/12/spacing-grid-flexbox-items-in-css-with-the-gap-property/

Evde kaldığımız şu günlerde ihtiyaçlarımız ve önceliklerimiz de değişti. Daha önce nadiren kullandığımız görüntülü toplantı yapmak artık normal hale geldi. Tabi görüntülü görüşmelerede görüntü kalitesini önemli bir etken.

Görüntü kalitesini belirleyen bir kaç etken var. Bunlardan bir tanesi web kamerası. Birçok yönden mükemmele yakın çözümler sunan Mac Book Pro nedense web kamerası konusunda diğer dizüstü bilgisayarlar gibi beklentilerin altında kalıyor. İdare bile etmiyor. Hal böyle olunca bir çözüm arayışına girdim. Bu çözüm arayışında JSTurk’ün son Panel’indeki yorumlar da etkili oldu. İzlemeyenler için JSTurk Panel 2

Murat‘ın önerisiyle ilk olarak EpocCam uygulamasını kurdum. Ancak sonra Iriun uygulaması daha iyi görüntü verdi sanki.

Kurulum iki aşamadan oluşuyor.

İlk başta bilgisayarda programı çalıştırıp sonra telefonda uygulamayı açıp biraz bekleyince uygulamada görüntü geliyor. Artık bilgisayarda telefonunuzun kameralarını(ön/arka) web kamerası olarak kullanabiliyorsunuz.

Tabi her işte olduğu gibi bu konuda da ilk kurulumda çalışmadı. Toplantıları yaptığım uygulama Zoom‘un kamera seçim listesine telefonun kamerası seçenek olarak gelmedi.

Araştırmalarım sonucunda birşey de çıkmadı, derken bugün EpocCam’in youtube kurulum videosu altındaki ilk yorum bana çözümü gösterdi. Çözüm Zoom’un son versiyonu değil önceki versiyonu olan 4.6.7. kurmaktan geçiyor. Bu da Zoom Cloud Meetings 4.6.7 önceki versiyon kurulum bağlantısı.~

Mernuş‘un twitter’dan yazdığı çözüm daha mantıklı. Hem böylece son sürümüde de çalışıyor.

Sonra Zoom’un Sol alttaki Select Camera menüsünden Iriun Webcam seçneği seçmek yeterli.

enter image description here

Evet sonunda telefonumun kamerasını web kamerası olarak kullanbiliyorum.

Çok sık olmasa da ara sıra kullandığım editörden daha iyi bir editör arayışım olur. Uzun senelerdir Sublime Text kullanıyorum. Hızı ve bazı özellikleri beni etkilediği için Sublime Text ile devam ediyorum. Ancak belli aralıklarla diğer editör ve IDE’leri deniyorum.

Daha önceki denemelerimde yaşadığım sıkıntılar nedeniyle vazgeçtiğim Visual Studio Code editörüne geçişimi bu sefer

Bu twitteki Javascript otomatik tamamlamadaki sorunların yeni sürümde düzeldiği haberiyle tekrar denemeye karar verdim.

1. gün

Terminaldeki ilk izlenimlerin gayet güzel. Daha önce istediğim özellikleri bu sefer kolayca ekleyebildim. Böylelikle iTerm kullanımıma son verebilirim.

2. gün

  • İkinci günün başında bir sorun ile karşılaştım. Otomatik tamamlama çok yavaş çalışıyordu. Kodu belli kısmını gizleyen eklentiyi kaldırdım region folding for VS Code düzeldi.
  • Sublime Text’in araması çok hızlı diyordum. Bugün fark ettim ki Visual Studio Code çok daha hızlı.
  • Sublime’da alıştığım girintili yapıştırma kısayolu sorun çıkarıyor her seferinde. Çünkü Visual Studio Code normal yapıştırmaya da kendi otomatik girintiliyor kodu. (Uzun içeriklerde bazen sorun çıkarıyor)

3. gün

Daha önce vazgeçmeme sebep olan - Yavaş arama sonuçları çözülmüş - Terminal’de istediğim özellikler eklenmiş (tıkla kopyala, renk değiştirme, otomatik tamamlama) - Açılıştaki gecikme giderilmiş.

  • Terminalden istediğim dosyası Visual Studio Code açmak için Command Palette (⇧⌘P) shell ve çıkan sonuçlardan Shell Command: Install 'code' command in PATH enter a basmak yeterli. Artık terminalde code dosya_adi.css yazıp istediğim dosyayı açabiliyorum. Detaylı bilgi için tıklayınız.

4. Gün

  • Javascript otomatik tamamlamada sorun olduğu için projeyi aç/kapa yaptım düzeldi :(
  • Terminali tam ekran açmak için cmd+shift+T kısayolu atadım. Terminale de iyice alıştım :)
  • İkinci bir projeyi açtım. New Windows (Pencere demesi ilginç, gerçi Windows işte :)
  • İki proje arasında geçiş için ctrl + r (kntrl + r) sonra ilgili projeyi seçip enter

5. Gün

Yeni bir dosyayı açtığımda anlık açıp başka bir dosyaya geçince onu kapatması sevimli değil. Sublime Text’te de vardı bu bi yerden kapatmıştım. Visual Studio Code’da bulamadım henüz ama can sıkıyor. Buldum. cmd+k+enter ile sabitleniyormuş.

  • Bir şey arayıp sonra ilgili sayfada onu sildiğimde arama sonucunun anlık güncellemesi hoş.
  • Otomatik tamamlama ile log yazıp console tamamlaması yavaş çalışıyordu. Bende çözümü daha gelişmiş bir consol.log ekleyici eklenti ile çözdüm.

İkinci haftaya geçtim ve hala Sublime Text’e geçmediğime göre işler iyi gidiyor demektir. Visual Studio Code hızlı güncellenmesi ve eklentilerinin Sublime Text’e göre daha çok ve hızlı güncelleniyor olması cezbedici. Terminal için iTerm kullanıyorum, Visual Studio Code kullanırken iTerm kullanımımı sıfıra indirdi. Şimdiye kadar eksikliğini hissettiğim tek şey iyi bir javascript ve react otomatik tamamlamasını henüz gerçekleştiremedim. (Airbbnb React Snippet ve Javascript ES6 code snippet yüklü)

Son bir şey daha arama yaptıktan sonra arama ekranı ve sonuçları Esc tıklayınca kapatan bir kısayol tanımı bulamadım. Bilen varsa yorum olarak yazarsa sevinirim.

Niye Sublime Text’i bıraktığımı düşündüm, en bariz aklımda kalan güncellemelerin çok seyrek olması. VSCode ile gelen başarılı bir terminalin olması da bir artı.

Visual Studio Code ile devam. Bundan sonra yaşadıklarımı paylaşmaya çalışacağım.

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar