sekme_ornekWeb sitelerinden uzun içerikler her zaman kullanıcıyı itmiştir. Bunun için çeşitli çözümler üretilmiştir ve üretilmeyede çalışılıyor. Yeterli alanların olmadığı durumlarda veya uzun içerikleri olan sayfalarda sekme kullanımı yardımımıza koşar. Birçok sitede bu ve benzeri nedenlerde dolayı sekmeleri kullanır.

Artık neredeyse tüm projelerimde jQuery olmazsa olmaz oluyor. Bu nedenle javascript ile değil jQuery ile kodluyorum bu tip alanları. Sekmeli içerik yapımı jQuery ile çok basit. Bunu burada beraber göreceğiz.

XHTML kodumuz:

<div class="sekmeAlani">
<!--[if !IE]>sekmeler<![endif]-->
<ul class="sekmeler">
<li class="s1"><a href="javascript:void(0);" class="s1">Sekme1</a></li>
<li class="s2"><a href="javascript:void(0);" class="s2">Sekme2</a></li>
<li class="s3"><a href="javascript:void(0);" class="s3">Sekme3</a></li>
<li class="s4"><a href="javascript:void(0);" class="s4">Sekme4</a></li>
</ul>

<!--[if !IE]>sekme icerikleri<![endif]-->
<div class="s1">...</div>
<div class="s2">...</div>
<div class="s3">...</div>
<div class="s4">...</div>
</div>

Burada aslında href=”javascript:void(0);” özelliğini kullanmayabiliriz, ancak ie6 ve 7 bu durumda link tanımlarında sorun çıkarıyor. HTML’de dikkat edeceğimiz bir kaç yer var. Link sınıf tanımı(örn: class=”s1”) ve sekme içeriği sınıfları birbiri ile aynı olmalıdır.

Hemen uygulamaya geçersek.

Kodumuza jQuery kütüphanesini ekleyelim. Firefox’un YSlow eklentisinin belirttiği gibi javascript kodlarını sayfamızın altına koyalım.

<script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>
</body>
</html>

jQuery kodumuzu yazmaya başlayalım. Mantık olarak sekmeli menüler olsun, sekmeli içerikler olsun aynıdır. Sekmelere tıklayınca o sekmeye ait içerikler görünecek, diğerleri görünmez olacaktır. bu mantığa göre kodumuzu yazalım.

$(document).ready(function() {
  $('div.sekmeAlani ul.sekmeler li a').click(function(){
     $(this).parent('li').addClass('sekmeSecili').siblings().removeClass('sekmeSecili');
     var mevcutSinif = this.className.slice(0,2);
     $('div.sekmeAlani > div').hide().filter('div.'+mevcutSinif).show();
   });
  $('.sekmeAlani ul.sekmeler li a:first').click();
});

Kodumuz sadece bu kadar.

$(document).ready(function() { .. }); jQuery’nin stadart kodu.

​5. satırdaki kodda; sekme linklerine tıklanınca yapılacak işlemleri tetikliyoruz.

​6. satırda tıklanan sekmeyi seçili hale getiriyoruz. Burada kullandığımız yöntem jQuery’nin bize sunduğu güzelliklerden biridir. Hem tıklanan sekmeyi seçili hale getiriyoruz hemde bu arada diğer sekmeleri(siblings() fonksiyonu sayesinde) normal hale getiriyoruz. Tek satır kod ile bunu bize sağlaması jQuerynin güzelliği

​7. satırda tıklanan linkin sekme içeriği ile ilişkisini sağlayan sınıfını yakalıyoruz. Burada slice(0,2) ile sınıfın iki kelimesini alıyoruz, birebir sınıf karşılaştırması yapamıyoruz çünkü bu linke başka sınıflarda atanmış olabilir. Bu sınıf adı bize ilişkili sekme içeriğini göstermek için yardımcı olacaktır.

​8. satırda içerikleri gizleme ve gösterme işini çözüyoruz.$(‘div.sekmeAlani > div’) kodu bize sekmeAlani‘nının birincil div’lerini yani sekme içeriğini kapsayan katmanları gizlememizi sağlıyor. Böylelikle sekme içinde div kullansak bile bunlar görünmez olmuyor bu bir çok sekme kodunda göz ardı edilen bir husustur. CSS’de de olan çocuk seçiciler(>) jQueryde gönül rahatlığı ile kullanabiliyoruz çünkü ie6 desteğini jQuery hallediyor. jQuery’nin bize sunduğu avantajlardan biride filter() fonksiyonudur. Bu sayede biz tüm sekme içeriğini kapsayan div’leri gizle ama bu tıkladığımzın(bu tıkladığımızda yukarıdan aldığımız sınıf tanımlaması ile anlıyoruz, aynı sınıf atamamızın sebebi de budur.) içeriği hariç diye biliyoruz. Bize bu kadar kolaylık sağlayan jQuery bundan dolayı çok seviyorum, pardon seviyoruz galiba.

​10. satır sekme linki tıklamasını bitirdikten sonra sayfa ilk açıldığında ilk linkin tıklanması ve içeriğinin gösterilmesi için kodumuzu yazıyoruz. Buradaki a:first yine CSS’den bildiğimiz ama ie6 nedeni ile kullanamadığımız bir özellik. click() fonksiyonuda sanki biz tıklamışız işlevi görüyoruz.

Evet koda baktığımızda 5-6 satırlık bir jQuery kodu ile sekmeli bir yapı oluşturduk. jQuery’yi bu yüzden çok güzel. Bende öğrenmeye devam ediyorum. Öğrendikçe sizlerle paylaşacağım. bu konuda ve bir çok yerde yardımlarından dolayı Orhan Ekici’ye teşekkürlerimi sunmadan geçemeyeceğim. İnşallah yakında sitesini açarda internet alemine güzel bilgiler sunar.

jQuery UI içinde sekme ekelentisi var onuda tercih edebilirsiniz. jQuery tab eklentisi çok ayrıntılı ve bir çok özellikleri var. Bu bir bakıma avantaj olsada bazen dezavantaja dönüşebiliyor. Ben ufak bir sekmeli içerik yapmak için jQuery UI tab eklentisini kullanmayı uygun görmüyorum açıkçası.

Sekmeli içerik ve sekmeli menülerde farklı şekillerde örnekler var. Stil dosyasını değiştirerek bu örnek üzerinden istediğimiz birçok sekmeli içerik üretebiliriz.

Örnek kodu görmek için tıklayınız.

Örnek kodu IE (6-7-8), Firefox 3.0.10, Opera 9.6, Googel Chrome 1.0 ve Safari 3.2.2 sürümlerinde test ettim.

Kaynaklar

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.