Web kod yazarlarını en çok zorlayan konulardan biri farklı tarayıcılara uyumlu kod yazmaktır. Birinin düzgün yorumladığını diğer farklı yorumlar ve bizim için arayış ve çile başlar, çözünce geçici bir sevinç yaşarız genelde. Farklı tarayıcılara göre kod yazmak bu iş için devamlı bir sorun olarak kalacağını düşünüyorum. Peki bu durumu nasıl aşacağız derseniz, yaşadığım süreçlerden size şunu söyliyebilirimki zamanla aynı hataları aldığımız için çözümü fazla zaman almıyor. Azda olsa farklı hatalarla karşılaşıyoruz, bunlarıda arayıp çözüyoruz. 

Web kod yazarları her zaman bir tarayıcı ile uğraşır. Vakti zamanında Netscape Navigator 4, Internet Explorer 5, Internet Explorer 5.5 uğraştık. Şimdide ve son olarakta Internet Explorer 6 ile uğraşıyoruz. 27 Ağustos’ta Internet Explorer 6 7.senesini doldurdu.

Ama asıl sorun standart dışı tarayıcılar için ürettiğimiz fazla kodlar. İşte burada Internet Explorer 6 sorun olmaya başlıyor.

Yaklaşık 1-1,5 senedir yazdığım tüm kodlarda Internet Explorer 6 ile sorunlar yaşamaktayım. Yaşadığımız sorunlardan dolayı moralimizin bozulması ve çalışma azmimizi kırılmasını. Harcadığımız gayret ve zamanı düşünürsek bu olay web kod yazarları için çok büyük bir dert. Bu sorunların manevi olduğu kadar maddi kayıplarıda var kaybedilen zaman düşünüldüğünde bir çok firma için ciddi parasal kayıp söz konusu. Buna Türkiye’deki bir çok firma bilmiyor, bilenlerde çare aramıyor. Ama yurtdışında durum farklı.

Internet Explorer 6 ile uğraşırken kaybedilen zaman ve eforu düşüne bazı firmalar(Facebook, Apple ve 37signals) web sitelerinde internet Explorer 6 sürümü için destek vermeyeceklerini bildirdi. Ayrıca internet Explorer 6’a karşı kampanya düzenleyen sitler var. Bir çok kod yazarı bu sorunu en kısa zamanda çözmek için çabalıyor. M. Dave Auayan  Mart 2009’da internet Explorer 6 uyumuna son vermek için bir site açtı IE Death March.

Internet Explorer 6. sürümünün bizi bu kadar uğraştırmasında Microsoft’un yeni sürüm çıkarmak için çok beklemesinin çok büyük katkısı var. Kullanıcı için bu bir bakıma iyi bir bakıma kötü sonuçlar doğurdu. İyi sonuçları bu süreçte alternatif tarayıcıların büyümesine katkı sağladı. Kötü sonuçlarını ise daha çok web kod yazarları çekiyor. Her yazdığı kodu internet Explorer 6’ya göre test edip uyarlamak zorundayız. Bu zorunluluğu hala Internet Explorer 6 kullanan %20-25’in üzerinde olan kullanıcı yüzdesi. Farklı istatistik sitelerinde farklı değerler alıyoruz. Benim sitemde %14 gibi bir oran var. 

CSS Problemleri ve Çözüm Önerileri adlı bölümdeki 14 konudan 10 tanesi internet Explorer ile ilgili sorunlar. Bunları sayarsak;

Bunun dışında diğer konulardaki Internet Explorer 6 sorunlarını listelersek

Görüldüğü gibi neredeyse yazdığım yazıların yarısında Internet Explorer 6 ile sorun yaşamışız ve çözüm üretmek zorunda kalmışız. 

İnsanı şöyle bir düşünce sarıyor. Bu insanlar hala niye Internet Explorer 6 kullanıyor. Bu konuda css-tricks’in ayrıntılı güzel bir çalışması var. http://css-tricks.com/why-people-still-use-ie-6/ isteyen bakabilir ben kısa kısa geçeceğim;

  • Bir çok büyük şirket sürüm yükseltmekte yavaş davranıyor ve birçok kullanıcı şirketlerinden eski sürümlerden interneti dolaşıyor.
  • Eski sürüm işletim sistemi kullanan kullanıcılar Windows 2000, Windows Me ve 98 hala ie6’yı kullanıyor
  • Pasif internet kullanıcıları sistemlerini yenilemediği müddetçe yeni sürüme yükseltmesi 
  • Yeni sürüm ve avantajlarından bi haber kullanıcılar

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki biz ie6 ile uğraşmaya yaklaşık 1-2 sene daha devam edeceğiz gibi görünüyor. Microsoft’un ie 8 çıkarması belki bu süreci hızlandırabilir, ama ben pek ümitli değilim. Biz web kod yazarları bu konuda müşterinin istekleri doğrultusunda kod yazdığımız için elimizden gelen pek bir şey olmuyor açıkçası. 

Ne diyelim Internet Explorer 6’ya ölüm.

Kaynaklar

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.