Google Chrome Developer Tools ile kullanılmayan CSS kodlarını bulmak

Google Chrome Developer Tools ile kullanılmayan CSS kodlarını bulmak

Performans hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldi. Google'un arama sonuç sıralamasındaki en büyük etkenlerden birinin site hızı olduğunu açıkladıktan sonra performan işleri daha çok ön plana çıktı. Performansı arttırmanın farklı yolları var. Bu makalede bunlardan bir tanesi kullanılmayan CSS ve JS'leri bulup sayfadan yada siteden çıkarmayı göreceğiz.

Developer Tools Coverage Açma

Google Chrome Developer Tool'da sağdaki menüden More Tools - Coverage ile pencereyi açabilirsiniz. Daha kısa olarak Developer Tools'u açtıktan sonra ⌘+⌥+I (Mac) veya Control+Shift+I (Windows, Linux) basıp açılan menüde Show Coverage yazın ve enter'a basın.

Gelen ekrandan kayıt butonuna tıklayarak hesaplamayı başlatabilirsiniz. Burada dinamik olarak eklenen alanları açarak bu hesaplamanın daha iyi sonuçlar vermesini sağlayabilirsiniz. Gizle göster ile açılan alanlar vs. Kayıt butonuna tekrar basarak hesaplamayı bitirin. Sonuç listesi aşağıdaki gibi görünecektir.

Developer Tools Coverage

Listede sayfadaki kaynaklar ve bunların kullanım oranlarını var. Her bir linkin üzerine tıklayarak detayını Source (Kaynak) sekmesinde görebilrisiniz.

Detay sayfasını incelediğimizde kod satırlarının solundaki kırmızı çizgi kullanılmayan yerleri yeşil çizgiler ise kullanılan alanları göstermektedir.

Developer Tools Coverage

Örneği yaptığım fatihhayrioglu.com'da fontawesome'ın 7-8 yerde kullanıldığını gördüm. Bunların yerine satıriçi SVG ikon kullanıp fontawesome'ı kaldırdım. Başlangıçta %75 kullanılmayan kod varken fontawesome'ı çıkarınca %57.5'e düştü. Şimdilik bu kadar.

Developer Tools Coverage

Aynı şekilde Javascript kaynakları içinde sonuçlar var. Herbirini inceleyip kullanılmayan veya az kullanılan kaynakları sayfadan çıkararak sayfalarımızı hızlandırabiliriz.

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu