Her yeni çıkan tarayıcının ardından inceleme yapıp yazı yazıyorum genelde. Tabi Google Chrome içinde bunu yapacaktım ki baktım çok fazla kaynak var. Beni asıl hayrete düşüren Türkçe kaynaklarında çok fazla olması idi. Sonra bir birinin tekrarı içerik oluşturmamak için gördüğüm linkleri kaynaklar kısmına ekledim. Ben ise sadece CSS ve Web Standartları açısından değerlendirmeye karar verdim.

Google Chrome Safari’nin de alt yapısını oluşturan Webkit alt yapısı ile çalışıyor, buda bize Safari neyi destekliyorsa Google Chrome onu destekler ipucunu veriyor. Bir iki özellik(text-shadow ve @font-face) dışında aynı özellikleri destekliyor. CSS destek listesini görmek içintıklayınız.

Benim gördüğüm tek sorun kısayol background tanımında tanımlanan renkerler gelmiyor. Sayfa yenileme ve 5-10 saniye geçtikten sonra geliyor.

background:#f00 url(../images/ardalan.gif) top left repaet-x;

ardalan rengi olan #f00 gelmiyor.

CSS filtrelemesi olarak Safari için kullanılan filtreleme kullanılabilir.

<html>
<head>
<style>
body:nth-of-type(1) p{
   color: #ff0000; // sadece safari ve chrome görecek
}
</style>
</html>
<body>
<p>deneme olarak bunu yazıyorum</p>
</body>
</html>

Javascript ile yakalamak içinde 

var is_chrome = navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf(chrome) > -1;

yeterli oluyor. Ayrıca javascript hata yakalama konsolu için http://www1.qainsight.net:8080/2008/09/04/How+To+View+JavaScript+Errors+In+Google+Chrome.aspx siteyi incelmenizi öneririm.

Erişilebilirlik açısından karnesi kötü bulunmuş. http://www.paciellogroup.com/blog/?p=92 sitesinde yazdığına göre erişilebilirlik açısından yeterli not alamamış. Tabi bu sitenin testi ne kadar kriter onu bilemem.

Eklentilerinin olmaması görünen en büyük eksiklik gibi. Yakında eklenti desteği geleceğini duymak bizi sevindirdi. 

Sonuç olarak tüm işlerini internetten gören Google gibi bir şirket için bir tarayıcı çıkarmak gecikmiş bir olay. Ayrıca benim acayibime giden Google’un Firefox ile arama alanı için 2011’e kadar uzattığı haberinin üzerinden kısa bir süre geçmesinden sonra internet tarayıcısı çıkarması. İşin içinde farklı hesaplar var gibi. 2006’da Firefox’a 56 milyon dolar ödediğini düşünürsek çok da anlamsız gelmiyor. 

Her yeni çıkan tarayıcının ardından web kod yazarları acaba bu da sorun çıkarırmı düşüncesi sarar ve hemen kodladığı sitleri kontrol eder ki bende öyle yaptım Allah şükür benim sitem(Üst menü ile resim arasında mesafede sorun var) hariç bir sorun yok. Google Chrome Acid 2 testinden geçerken Acid 3 testinden de mevcut tarayıcıların en yüksek puanı olan 79 alması ve standartlar uyması çok güzel bir gelişme. Böyle tarayıcının başımızın üstünde yeri var deriz.

Kaynaklar

Türkçe kaynak

Genel kaynak

javascript motoru 

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.