Firefox 3.6 çıktı

Firefox 3.5 çıkalı daha 6 ay oldu, bazıları şunu diyebilir bu kadar kısa aralıklarla niye yeni sürüm çıkarıyorsunuz kardeşim. Bu tamamen İnternet tarayıcıları ile olan ilişkimize bağlı bir şey. Artık İnternetsiz bilgisayar çok yavan duruyor. Yani her şeyimiz İnternet. Bu durumu düşününce ve İnternete erişimimizi sağlayan araçlarında İnternet tarayıcıları olduğunu düşünürsek 6 ay normal bir süre bence. Elimizi güçlendiriyor bu güncellemeler.

Mozilla'nın en güzel yanlarında biriside bence bu. Belli aralıklarla çıkan sürümlerde bir çok sorunlar gideriliyor ve yeni özellikler ekleniyor. Bu İnternet kullanıcısına ve özellikle web sayfası geliştiricilerine çok büyük avantajlar sağlıyor. Eğer aynı yöntemi Microsoft'da uygulasa idi biz ie6 gibi bir garabet ile uğraşmıyor olacaktık. Belki bu kadar rekabet olmayacaktı ama bizde yenilikleri daha hızlı uygulayacaktık. Neyse yine ie6 ile uğraşmayalım.

Firefox 3.6 çıktı. Buradan indirebilirsiniz.

Gelelim yeniliklere;

  • Dil Desteği: Bir çok dilde aynı anda çıktı, aralarında Türkçe'de var
  • Personas: Daha önce kullandığımız Personas(yani tarayıcı çerçevesini tasarlama aracı) daha kolay kullanıma sunulmuş. Tek tık ile tarayıcı çerçevesini değiştirebiliyoruz. Ben bu konuda Mozilla'nın daha cüretkar davranarak css kodu ile tarayıcı çerçevesini değiştirme yönünde bir çalışması olduğunu okumuştum, ama hala geliştirme aşamasında galiba. Ne güzel olurdu tüm tarayıcı görünümünü değiştirmek. Tasarımcılara biraz daha iş çıkardı.
  • Plugin Güncelleme: Daha etkin bir plugin güncelleme sistemi. Eski pluginlerin bir çok dezavantajını gören Firefox bu konuda daha güzel bir çözüm bulmuş ama ne kadar kullanılır bilemem.
  • **Gelişmiş Video Desteği:**Videolara tam ekran desteği ve HTML5 ile gelen poster frames desteği gelmiş. Şimdilik genel projelerimiz için pek bir şey ifade etmiyor.
  • Javascript Performansı: Javascript performansında hızlandırmaya gidilmiş. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
  • **Form Tamamlama:**Formlardaki bezer alanlar için Firefox geçmişindekiler ile eşleşiyor ise otomatik tamamlıyor.
  • 3. Parti Yazılım Desteği: Yeni sürüm ile birlikte 3. parti yazılımcıların Firefox entegrasyonu daha kolay olacağı söyleniyor.
  • WOFF Desteği: Daha önce font-face özelliğini anlatırken belirttiğim gibi WOFF font desteği geldi. Bu tip yazı tipi dosyları diğerlerinin yarısı kadar boyutları olduğunu belirterek bu kısmı kapatayım.
  • **CSS:**Yeni CSS özellik desteği gelmiş.
  • HTML5 ve DOM Desteği: Yeni DOM ve HTML5 destekleri gelmiş. Drag&Drop API ve File API. Örnekleri görmek için videoyu     izleyin.
  • **Hız:**İlk kurulumdan sonra daha hızlı olduğunu söyleyebilirim, ancak bunu kullandıkça göreceğiz. FireBug1.5 ve Firefox3.6 performansının daha iyi olduğunu kesin. Mozilla'nın iddiasına göre %20'lik bir hızlanma varmış.
  • Ortama Adapte Olmak: Yeni device API'si desteği ile artık desteği olan makinelerde Firefox duruma göre vazife çıkaracak ve görünümünü ayarlayacak. Nasıl olduğunu görmek için videoyu     izleyin. Çoğunlukla Mac kullanıcılarının kullanacağı bir özellik gibi.

Birde yapımcılarından Mike Beltzner'dan dinleyelim

Kaynaklar

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu