Geçen seneyi değerlendirirsem. Genel manada pek verimli bir sene olmadı. Çok fazla makale yayımlayamadım. Umarım 2010 daha iyi geçer.
Ocak
- Kuleli 1919 – Şeref Tipi Senenin ilk yazısı bir hatıra kitabı.
- sIFR, Flash Player10 ve Firefox sorunu Sorunlarla daha ilk günlerden boğuşmaya başlamışız.
- Operasyon Ergenekon – Şamil Tayyar Şimdi anlıyorum ki eskiden daha çok kitap okuyormuşum.
- WordPress 2.7′ye geçtikten sonraki sorunlarım – 1 En çok sorun yaşadığım sürümlerden birisi idi 2.7
- Windows Vista / Windows Defender Güncellemesindeki Sorunu ve Çözümü 2009 sorunlarla başlamış, orası kesin.
Şubat
- Şâh-ı Cihan Fatih Sultan Mehmed Han – Ahmet Çoşkun Tarih kitapları ile devam ediyor süreç.
- Float Uygulanmış Elementleri Tam Kapsayamama Sorunu İpuçları Bir çok projede defalarca karşılaştığımız float uygulanmış nesnelerin kapsayamama sorunu için ipuçları.
- CSS İpucu 18: Optimizasyon İçin CSS Medya Dosyalarını Birleştirmek Daha önceleri projemizde farklı bölümler için farklı css dosyaları kullanmayı önerir iken sonradan fazla dosya çağırmanın optimizasyon bakımından dezavantajlı olduğunu öğrendik.
- CSS İpucu 19: Tüm Tarayıcılar İçin CSS İle Saydamlık(Opacity) Ard arda ipuçları. saydamlık için css tanımları.
Mart
- Basit Resimli Menü Yapmak Ardalan kaydırma yöntemi ile menü oluşturmayı daha önce anlatmıştım ancak çoğu insana o anlatım karmaşık geldi. Bende daha basit nasıl anlatırım diyerek bu yazıyı yazmıştım.
- Internet Explorer 8’in Nihai Sürümü Çıktı O zaman yazmışım bu tarayıcının yetersiz olduğunu. İE9 seslerinin çıktı bu günlerde daha iyi anlıyoruz durumu.
- Internet Explorer 8’i 7 gibi yorumlama kodu İE8’in bize kaznadırdığı en güzel özelliklerden birisi bu galiba. Sen 7 gibi yorumla.
- RSS Adresimi Google’a Taşıdım Google’un feedburner’ı almasından sonraki bir değişiklik. Ben google’dan bu aracı daha da geliştirmesini beklerdim ama çok atıl kaldı bence.
- Futbol ve Küreselleşme – Pascal Boniface Seyretmek için çok zmana harcasamda hakkında pek kitap okumadığımı bir kez daha gördüm. Futbol hakkında okuduğum ilk ve tek kitap. Şimdilik
Nisan
- Tablo Satırına Verilen Ardalan Resminin Tekrarlama Sorunu Genel itibari ile sorun ve çözüm önerileri hakkında makalelerle geçmiş.
- CSS İpucu 20: Firefox’da Kaydırma Çubuğu Çıkarma Bazıları için bir sorun olarak görünsede bence bir sorun olmayan bir özellik.
- Sessiz sedasız 3. seneyi aştık Seneler çok çabuk geçiyor.
Mayıs
- Jquery İle IFrame Yüksekliğini İçeriğine Göre Otomatik Ayarlamak Çok kullanışlı ve güzel bir eklenti, bence tek sorunu yavaş çalışması.
- jQuery ile Basit Sekme Yapımı jQuery ile ilgili ilk makalem. jQuery 2009’da benim için tavan yaptı.
- CSS ile sayfalama görselliğini ayarlama Bir metot ve görselliği arttırma yöntemini anlattığım bir makale
Haziran
- CSS İpucu 21: CSS ile Seçilen Metinlerin Rengini Değiştirmek Tamamen görselliğe yönelik bir özellik ve hala ie desteklemiyor.
- CSS Kod Yazma Düzeni 2009’da yazdığım makaleler arasında en çok beğendiğim yazılarımdan bir tanesi. Genelde kodlardan bahsederim, ama bu sefer işin farklı ama önemli bir kısmını anlattığım bir makale.
- IE 8 için CSS Düzeltmesi(Hack) Bu düzeltmeyi pek kullanmadım. Bunun yerine ie gibi yorumla kodunu kullandım.
- Sayfa Dibine Yapışık Alt Alanlar(Sticky Footer) Bir çok kere kullandım ve sonunda yazdım.
- CSS ile Ziyaret Edilen Sayfa Bağlantılarına Şekil Vermek Pek kullanmasak dahi önemli bir özellik.
- Windows Vista .net Framework güncelleme sorunu ve çözümü Vista sorunları sene boyu bizi zorladı, ama yinede idare etti.
- Firefox’un Negatif Değerli z-index Desteği Firefox’un en büyük artılarından birisi sorunları olsada çabuk hallediyor ve bizleri uğraştırmıyor.
- Dış hat çizgisi(outline) özellikleri outline bir kişinin gözünden kaçan bir özellik. Bizimde gözümüze fazla batmamış ki yazmamız bu kadar gece kalmış.
- Dış Hat Çizgilerini(outline) Kaldırmak Her nekadar makale ismi kaldırmak diye geçsede içinde kaldırıp kaldırmamayı tartıştık ve alternarif yöntemleri sunduk.
- Firefox 3.5 çıktı Şimdilerde hız artışını daha iyi anladığım Firefox 3.5 sürümünün çıkışı önemli idi. Şu aralar dünyada lider.
Temmuz
- FireBug 1.4 sürümü çıktı Sadece görsellik olduğunu ve bayağı bir sorun çıkardığını şimdilerde görüyorum. Beni bu sürümü ile çok üzdü. Ama yinede kalbimizdesin FireBug
- CSS İpucu 22: iPhone için CSS Yazmak iPhone için web siteleri yaptık ama sonrasında biraz durağanlaştık.
- Safari ve Chrome’da metin girdi(textbox) alanlarını kenar çizgileri kaldıralım outline üzerine bir çok yazı yazmışız. Farklı tasarım uygulandığında kötü sonuçlar doğuruyor.
Ağustos
- iframe virüsü ve Saldırgan Site damgalamasından kurtulmanın yolu Virüslerin artık şekil değiştirdiği artık sistemler yerine sitelere yöneldiği şu günlerde bizim gibi arayüz geliştiricilerin daha dikkatli olması gerektiğini öğrendik.
Eylül
- VMware Kurarken “Setup failed to write data to the registry” hatası aldım Farklı yerlede ama yine sorunlar konumuz.
Ekim
- İE 6 iki CSS seçicisi Sorunu ve Çözümü ie6 ve sorun. ie6’dan bana çok ekmek çıkmış. Ama olmasa daha çok sevinirim.
- İnternet Explorer 6 ve 7 için Tablo tr elementine kenar çizgisi atamak sorunlar, sorunlar, sorunlar = ie
- Jquery ipuçları jquery çalışma hayatımı çok fazla etkilesede makalelerime fazla konu olamadığı kesin. 2010’da daha fazla değinmeye çalışacağım.
- @font-face kullanımı Çok güzel bir özellik hala bazı sorunlarıda olsa yakında daha cesurca kullanabileceğiz. Bu makale için çok zaman harcadığımı hatırlıyorum.
Kasım
- Arayüz Geliştiricilerin Görev Tanımı Bu makaleyi ilk başta yazmam gerekirdi ama sistemin oturması ve anlaşılması için zaman gerekti. Hala tam anlamıyla gerçekleşmese dahi büyük mesafe katettiğimizi düşünüyorum.
- Eksi Margin Kullanımı Çok eski süredir bekleyen bir makale konusu idi. Önemli bir konu anlaşılması ve derinlemesine bilinmesi gereken.
- CSS Yorumlarında Türkçe Karakter Kullandığımızda İE6′da Sorun Çıkarıyor Sosyal medyanın etkilerini yavaş yavaş hissettiğim bu senede friendfeed’de boy göstermeye ve geri dönüşlerden makale çıkarmaya başladım. İkinci makalem.
Aralık
- IE6’da Liste Ardalan Görmeme Sorunu Bilmiyorum bir şey yazmaya gerek var mı? ie6 = sorun
- PSD’den HTML’e – fanatikmarslar.com Sitesinin Kodlaması 2 senelik bir isteğin sonucunda sene sonunda anca çıkarabildim. Devamı 2010’da gelecek.