CSS İpucu 30 background tanımında tırnak kullanımı

CSS kodu yazarken background tanımlarında bazı yerlerde tırnaklı tanım yapıldığını, bazı yerlerde ise tırnaksız tanım yapıldığını görmüşsünüzdür.

{% highlight css %} background("deneme.gif"); {% endhighlight %}

veya

{% highlight css %} background(deneme.gif); {% endhighlight %}

Ben birkaç güne kadar arada bir farkın olmadığını düşünüyordum.(Aslında benim gibi özel durumlar hariç bir fark olmadığı hakkındaki düşüncem devam ediyor.)

Projede css’de kullanılan resimlerin ön belleğe alınmaması için background:url(denem.gif?v={VERSION}) diye bir yol izliyoruz versiyon kısmına her atılan versiyonun numarası yazıyor ve böylelikle tarayıcılar resimler önbelleğe almıyor özelliklede Chrome!

Tabi bu kullanım Dreamweaver’da css otomatik tamamlamasını ve bu tanımdan sonraki özelliklerin renklendirmesini bozuyor.

{% highlight css %} background(deneme.gif?v={VERSION}); {% endhighlight %}

Dün ise eğer bu tanımı tırnak içinde yazarsam Dreamweaver otomatik tamamlaması ve kod renklendirmesini bozmadığını gördüm ve sevindim.

{% highlight css %} background("deneme.gif?v={VERSION}"); {% endhighlight %}

Sağlıcakla kalın.

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu