CSS ile yapılabileceklerimiz her geçen gün artarken burada sizlere bazılarını sıralamak isterim. Bu yazımdan sizlere CSS ile yapılabilecek yükleniyor animasyonlarını anlatmaya çalışacağım. Burada anlattıklarım “devede kulak” bir çok sitede daha fazlasını bulabilirsiniz. codepen’de bir loading araması ile birçok örneğe erişebilirsiniz. Ayrıca hazır css kodları sunan sitelerden de yararlanabiliriz.

Bunlar benim konuyu araştırırken bulduklarım. Burada anlatmamın sebebi; tasarım olarak gelen yükleniyor animasyonları buradaki örneklerden farklı olabilir biz temel kodları anlarsak birçoğunu CSS kullanarak yapabiliriz.

Peki hazır resim dosyaları veya SVG ile de biz bunları yapabiliriz niye CSS ile yapıyoruz?

CSS ile yapmanın bize esneklik ve kolay değiştirebilme imkanı sağlar. Ben olabildiğince CSS ile çözme taraftarıyım.

Dairesel yükleniyor örneği

Burada içi boş bir kutuyu border-radius ile yuvarlayıp kenarlarını saydam verip bir kenarını beyaz yaparak bir şekil elde ederiz. Bunu basit bir animasyonla transform: rotate(360deg) döndürdüğümüzde işlem tamamdır.

Bar yükleniyor örneği

Bu tip birden fazla eleman(3 adet bar) çözümlerin için HTML olarak eklemekte bir çözüm. ancak buradaki örnekte background özelliği üç eleman eklenmiş ve bu elemanların boyutlarıyla oynanarak animasyon elde edilmiştir.

Nokta yükleniyor örneği

Bu örnekte biraz background‘a atanan radial-gradient ve clip-path yardımıyla şekil oluşturulmuş. Animasyonu da clip-path: inset(0 -34% 0 0) değiri değiştirilerek oluşturulmuştur.

İlerleme çubuğu örneği

Yine bir background ile oluşturulmuş bir ardalan ve iki adet mor renkli çubuk ile şekil oluşturulmuş. Animasyon oluşturulan bu iki elmanın konumu değiştirilerek background-position: 250% 0,-150% 0 yapılmış.

progress elementi ile

Yukarıdaki örneklerde HTML olarak hep <div class="yukleniyor"></div> diye bir elemanı kullanılarak üretildi. Burada ise <progress /> elemanı kullanılarak oluşturuldu. Çok stiline dokunmamıza izin vermiyor standartlar. Sadece accent-color tanımıyla sağa sola hareket eden kısmın rengini değiştirebiliyoruz. Bu elemanını CSS ile erişimine olanak sağlansa hem mantıksal bir öge olmuş olur hem de işler daha kolay olur. Belki ilerde geliştirirler.

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.