CSS’in web’in görselliğini tek başına karşılama hedefi ve bu yönde bize kazandırdığı yöntemler biz kod yazarlarının elini güçlendiriyor. CSS3 ile bunu daha çok hissetmeye başladık.
CSS 3’ün hayatımıza girmesi ile birlikte daha az resim işleme programı(Photoshop) kullanıyoruz. Bir çok görsel işlevi CSS özellikleri ile yapıyoruz artık.
Üçgen okları CSS ile yaparak hız ve esneklik kazanıyoruz. Aslında bu özellik CSS3 ile gelmedi zaten CSS2.1 ile yaptığımız kenar çizgisi(border) tanımını kullanarak yapacağız.
Tarayıcılar kenar çigizisi tanımlarını işlerken köşelerini belli bir açı ile kapatıyor.
Yukarıdaki kodlama sonucunda görüldüğü gibi tarayıcılar kenar çizgisi tanımlarını eğer içerik boş ise üçgen bir ok gibi yorumluyor. Bu görselliği kullanarak istediğimiz üçgen oklarımızı elde edebiliriz.
Aşağıdaki gibi bir konuşma balonunu hiç resim kullanmadan sadece CSS kullanarak elde edebiliriz.
Yukarıdaki kodu incelersek;
- Boyut tanımı: İlk olarak genişlik ve yükseklik tanımı yapıyoruz. Eğer eşit genişlik ve yükseklikte bir ok olacak ise; Seçilen yöne 0 değeri, seçilen yönün tersine okun yüksekliğini, diğer yönlerede ok genişliğinin yarısı değer veriyoruz. Örneğin aşağı ok yapacak ise 30px 15px 0 15px tanımı yapılır.
- Renk tanımı: İstenilen tarafın ters yönüne belirlenen renk tanımı yapılır, diğer köşeler transparent tanımlanır. Örneğin #40DBE5 transparent transparent transparent
- Konumu tanımı: Oku yerleştirmek için genelde :before ve :after seçicileri kullanılır. Örnekte görüldüğü gibi :after seçicisi absolute konumlandırma ile sağ /alt köşeye konumlandırılmıştır. Öğenin altına konacak okun alttan değeri kendi yüksekliği kadar eski değeri tanımlanır.
Farklı boyutlarda oklar üretmek mümkün. Değerlerle biraz oynayarak istediğimiz görsellikte sonuçlar elde edebiliriz.
Ara yönlerde ok üretmek de mümkün. Aşağıda sağ üst köşeye tanımlanmış bir ok görülüyor.
Kenar çizgili(border) oklar üretmek
Web sitemizde bazen okları kenar çizgisi ile kullanmak isteyebiliriz. Sadece CSS ile bunu çözmek mümkün. Yukarıdaki örneklerden birisine kenar çizgisi ekleyerek bu durumu göstermeye çalışalım. Mantık aslında aynı, iki ok oluşturup kenar çizgisi olarak kullanacağımız oku kenar çigisi genişliği kadar büyük yapmaktan geçiyor yöntem. Konumlandırırken de bu durumu göz önüne almak gerekiyor.
Yukarıdaki örnekten farklı olarak :before ile kenar çizgisini ekledik. Normal okumuzun genişliği 15px iken buna 1px‘lik kenar çizgisi eklemek için ikinci oluşturduğumuz okumuzu(kenar çigisi) 16px üretiyoruz. Siz eğer farklı kenar çigisi boyutu kullanacak iseniz ona göre genişliği belirlemelisiniz.
konmulandırma yaparkende 1px‘lik oynamalar yaparak sonuca ulaşıyoruz.
CSS ile ok oluşturuken yararlı olacak bazı ipuçları
1 - Oluşturduğumzu okun tıklamasını engellemek için
eklemekte yarar var.
2 - Firefox yorumlamasında köşelerde grilikler oluşursa
eklemekte yarar var.
3 - webkit tabanlı tarayıcılarda daha yumuşak kenarlar için
eklenmesi öneriliyor.
Çevrimiçi CSS ile ok yapma araçları
Ben ok yaparken genelde http://apps.eky.hk/css-triangle-generator/ sitesini kullanıyorum. Ayrıca http://cssarrowplease.com/ sitesi de güzel.
Kullanmanızı öneririm.
Sonuç
CSS’in güçlenmesi ile görsel bir çok işimizi kod yazarak halledebilmek bizim için büyük nimet. Bu nimetlerden yararlanmakta fayda var. Bir elemente bu şartlarda iki ok(:before ve :after ile) ekleme imkanımız olduğu unutulmamalıdır.
Sadece üçgen ok değil farklı şekillerde elde etmek mümkün bu yöntem ile.
Kalın sağlıcakla.
Kaynaklar
- http://jonrohan.me/guide/css/creating-triangles-in-css/
- http://css-tricks.com/snippets/css/css-triangle/
- http://stackoverflow.com/questions/18456331/how-can-i-create-an-arrow-using-only-css
- http://codeitdown.com/css-triangles-responsive/
- http://css-tricks.com/adobe-like-arrow-headers/
- //codepen.io/minimalmonkey/pen/KIaGD