Web Sitesi Hakkında Bilgi ve İçerik Toplama Süreci - Tasarım Süreci - HTML/CSS/JS Süreci - Programlama Süreci - Test ve Yayına Alma Süreci

Genel bir web sitesinin oluşum aşamaları genel hatları ile yukarıdaki gibidir.

Bir web sitesinin evrelerinden birisi; Tasarımı bitmiş web sitesinin Arayüz geliştiriyiciye (HTML-ci) teslim etmesidir. İyi bir web sitesi çıkarmak için çok iyi bir ekibe sahip olmak gerektiğini çeşitli platformlarda değinmiştim. Bu ekipte en çok iletişimde olması gereken iki kişi veya iki bölüm tasarım ve arayüz geliştiricileri arasında olmalıdır. Tasarımcı ve arayüz geliştirici arasındaki iletişimin sağlam olması projenin sağlığı açısından önemlidir. Hadi programcılarıda kızdırmayalım onlarda olmazsa olmaz.

Bir arayüz geliştirici olarak tasarımcıdan beklentilerimiz var tabiki. Aynı şekilde Tasarımcının ve programcının da çeşitli beklentileri olabilir. Ancak ben burada kendi açımdan bakarak bir tasarımcıdan beklentilerimin ne olduğunu yazacağım.

Kaynak Dosyaları

  • Tasarımı çıkmış sayfaların eksiksiz kaynak dosyaları(psd veya katmanlı png) bu kaynak dosyalarının temiz ve düzenli olması önemle rica olunur
  • Kullanılan yazı tipleri
  • Renk paleti
  • Favori ikon
  • Sitenin yapısına göre sitedeki buton tipleri, kullanılacak ikonlar vb. yapılarda beklenenler listesine girer.

Site Şablonları ve Yerleşim

Web sitelerinin belli sayfalarını tasarlayan tasarımcıdan tüm sitedeki alanların bir özeti olan şablonlar hazırlamalıdır. Genel bir web sitesi şablonunda Metinlerin rengi, boyutları, listeler, form alanları, resimlerin durumu ve konumunu göstermelidir.

Ayrıca site içinde flash olacak kısımları belirlemelidir. Flash olacak kısımları Flash geliştirici ile koordineli olarak Arayüz geliştirici siteye eklemelidir.

Etkileşimli Alanların Farklı Durumları

Sitedeki etkileşimli alanları kullanıcı hareketine göre aldığı farklı durumlar için hazırlanmış ise. Örneğin butonları :hover halleri, forum elemanlarına odaklanma durumları vb. yapıların her durumunu gösteren görseller

  • :hover
  • :focus
  • :active

halleri

Genel Beklentiler

Arayüz Geliştiricileri olarak bizlerin en büyük sorunları farklı tarayıcılar için kod yazmaktır. Buradaki en büyük sorunumuz tabi ki İnternet Explorer 6 ve sorunlarıdır. İnternet Explorer 6’nın kısıtladığı özellikler düşünülerek tasarımcılardan bazı beklentilerimiz olacaktır. Tasarımcı tasarımını yaparken bazı kısıtlamalar ve zorluklarımız olduğunu bilirse yapılan tasarımın html çevrilmesi aşamasında o kadar az fark olur(HTML-ci sabunlama gereği duymaz) Örneğin yapılan bir tasarımda renk geçişi olan bir alan üzerine konulan gölgeli alanlar arayüz geliştiriciyi zorlayacak eylemlerdir. Ayrıca birbiri üzerine çok fazla binen kısımların olması bizleri zorlar, z-index problemleri ile uğraşmamıza neden olur.

Sonuç

Ekip arasındaki iletişim sağlam olması bir çok sorunu çözecektir ve birlikte çalışma süreleride bu listeyi azaltacak etkenlerden birisidir. Benim listem bu kadar sizlerde bişeyler eklemek isterseniz aşağıdaki yorum kutusuna yazın.

Kalın sağlıcakla

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.