Posted by Dan Crow, Product Manager, Çeviri: eDe

Google’ın ve arama motorlarının nasıl çalıştığı sorusu sıklıkla karşılaştığım bir sorudur. Birinci anahtar soru: Arama sonuçlarında site sahiplerinin sitenin hangi bölümlerinin gösterilmesini isteyeceğini Google nasıl biliyor.? Yayıncılar sitelerinin bazı kısımlarını özel ve araştırılamaz olarak belirleyebilirler mi? İyi haber şu ki; web yayıncıları hangi sayfaların arama sonuçlarında görünebileceği üzerine birçok kontrole sahiptirler.

Bu konunun anahtarı uzun yıllardır endüstri standardı olan robots.txt isimli basit bir dosyadır. Bu, site sahibinin arama motorlarının onun sitesine nasıl ulaşacağını kontrol etmesini sağlar. robots.txt ile birçok seviyede erişimi -bütün siteye, belirli tipteki klasör ve sayfalardan tekil sayfalara kadar- kontrol edebilirsiniz. robots.txt’nin etkili kullanımı size sitenizin nasıl aranacağı konusunda birçok kontrol imkanı sağlar, fakat tam olarak istediğinizi nasıl başaracağınız her zaman açık değildir. Bu yazı robots.txt dosyasının içeriğinize nasıl erişeceğinin kontrolü konusundaki yazı dizisinin ilkidir.

robots.txt ne iş yapar.?

Web büyüktür. Gerçekten büyüktür. Ne kadar çok ve akıl almaz derecede büyük olduğuna inanmak istemezsiniz. Bence web sitenizi devam ettirmek için çok çalıştığınızı düşünebilirsiniz, fakat bu bütün webin yanında devede kulak kalır. (Douglas Adams’tan çok özür dilerim.) Google gibi arama motorları bütün bu bilgileri okurlar ve onlardan bir indeks oluştururlar. İndeks, bir arama motorunun kullanıcılardan sorgu almasına ve webte bu sorguyla eşleşen bütün sayfaları göstermesine izin verir.

Google’ın bunu yapabilmesi için sürekli webte örümcek gibi gezinen bilgisayarları vardır. Onlar Google’ın bildiği bütün web sitelerinin listesini tutarlar ve bu sitelerdeki bütün sayfaları okurlar. Bu makinelerin hepsi birlikte GoogleBot olarak bilinir. Genellikle GoogleBot’un sitenize erişmesini ve böylece web sayfalarınızın Google’da arama yapan insanlar tarafından bulunabilmesini istersiniz.

Ancak sitenizde Google indeksinde olmasını istemediğiniz birkaç sayfanız olabilir. Mesela, dahili kayıtlarınızın -log- tutulduğu bir klasörünüz veya paralı haber makaleleriniz olabilir. Sayfaları robots.txt isimli bir text dosyası oluşturarak ve onu kök -root- klasöre koyarak Google örümceğinin dışında bırakabilirsiniz. robots.txt dosyası arama motorlarının erişmesi gereken sayfaların bir listesini içerirler. Bir robots.txt dosyası oluşturmak basittir ve size arama motorlarının sitenize nasıl erişecekleri konusunda gelişmiş kontrol imkanı sunar.

İnce ayar

robots.txt dosyasına -web sitenizin geneli üzerinde az ve öz talimat belirlemeye izin veren- ek olarak sitenizdeki bağımsız sayfalar üzerinde ince ayar yapmak için robotların META etiketlerini kullanabilirsiniz. Her tekil sayfanın nasıl indeksleneceğini kontrol etmek için, basitçe META etiketlerini HTML sayfalarına ekleyin. META etiketleri ve robots.txt, hızlı ve karmaşık bir erişim güvenliği için size oldukça kolay şekilde esneklik verirler.

Basit bir örnek Burada robots.txt dosyası için basit bir örnek bulunmaktadır. User-Agent: Googlebot Disallow: /logs/ User-Agent satırı, sonraki kısmın yalnızca GoogleBot için bir talimat seti olduğunu belirler. Belli başlı bütün arama motorları robots.txt dosyasına koyduğunuz talimatları okur ve itaat ederler ve eğer isterseniz farklı arama motorları için farklı kurallar belirleyebilirsiniz. Disallow satırı, GoogleBot’a sitenizdeki logs alt-klasöründeki dosyalara erişmemesini bildirir. logs klasörüne koyduğunuz sayfaların içerikleri Google arama sonuçlarında görünmeyecektir.

Bir dosyaya erişimi önleme Sitenizde sadece kayıtlı üyelerinizin erişebilecekleri haber makaleleri varsa onları Google sonuçlarının dışında bırakmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için basitçe bir META etiketini html dosyasına ekleyin, dosya yaklaşık şöyle başlayacaktır: <html> <head> Bu ilgili dosyanın Google tarafından indekslenmesini durdurur. META etiketleri özellikle tekil -bağımsız- dosyaları düzenleme izniniz varsa fakat site geneli için olan robots.txt dosyasını düzenleme izniniz yoksa kullanışlıdırlar. Bunlar size sayfa-sayfa karmaşık erişim-kontrol güvenliği belirlemenizi sağlarlar.

Daha fazla öğrenmek için robots.txt hakkında daha fazlasını http://www.robotstxt.org’dan ve aşağıdakiler gibi birçok faydalı bilgileri kapsayan Google’s Webmaster yardım merkezi’nden öğrenebilirsiniz:

robots.txt hakkında kullanışlı bulabileceğiniz aşağıdaki gibi birkaç yazıyı webmaster blog’umuzda yayınladık:

Bu çeviri makale için eDe’ye teşekkür ederim. Fatih Hayrioğlu

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı Devamını oku

field-sizing özelliği

05 August 2024 tarihinde yayınlandı.