Ben bu siteyi açtığımdan beri CSS tabanlı yani div ile kodlamanın önemini ve avantajını anlatmaya çalışıyorum. Bu geçiş o kadar kolay olmadı ve hala Türkiye’de birçok site tablo alt yapını kullanıyor. Bunda standartların bu yönde bir telkini olmamasının önemi çoktur. Uzun süredir yazmayı düşündüğüm bu makaleyi yazmak bu güne nasipmiş.

HTML5 bizim div ile oluşturduğumuz yapı yerine kendi yapısal etiketleri yerleştirdi ve bu hareketli ile tablolu yapı ile site yapısına son darbeyi indirdi.

Alışkanlıkları kolay bırakamayan insanlar hala tablo ile kodlamaya devam ediyor. Ben çalışma hayatımın belli bir bölümün tablolu yapı ile kodlama yaparak geçirdim, daha sonra div ile kodlamaya başladım. Her ikisininde kolaylıklarını ve zorluklarını gördüm. Div ile kodlamanın tek dezavantajı dikeyde ortalama diyebilirim. Onun dışında tablolu yapıya göre avantajlıdır. Aşağıda genel başlıklar ile div’li yapının tablolu yapıya olan avantajlarından bahsedeceğim.

  • Daha hızlı sayfa yükleme zamanları Tabloların yapısından kaynaklanan fazla kod ve kod karmaşası yazılan kodun boyutunu arttırır buda sitenin daha yavaş yüklenmesine nedendir. Siteyi hızlandırmak için divli yapıda çeşitli yöntemler vardır. Örn:(CSS sprite tekniği)
  • Daha Düşük Barındırma ücretleri Daha az yüklenme zamanı barındırma ücretleri ve bant genişliğinin az kullanılması demektir ve bunun sonucu barındırma hizmeti aldığımız şirkete daha az ödeme yaparız. Küçük sitelerde değilde büyük çaplı sitelerde bu konu büyük önem kazanır.
  • Site düzenlemek daha daha kolay Tablolu yapının zorluklarından biri karmaşık yapısından dolayı düzenlemek çok zor olur. Div ile hazırlana sitelerde düzenleme yapmak daha kolay olur
  • Tekrar tasarlama daha ucuzdur Hazır sistemlerde gördüğümüz gibi(wordpress vb.) aynı yapı üzerine farklı tasarımların adapte edilmesi kolaydır.
  • Web sitesinde Görsel tutarlılık vardır Tek yerden(css) kontrol edilen div’li yapı tablolu yapıya göre daha tutarlı olur.
  • Daha iyi SEO için Daha az kod olması ve kodlama yapısının tablolu yapıya göre daha düzenli olması arama motorlarının indekslemesi için bir avantajdır. Ayrıca h1, h2, h3 … ve ilgili elementlerin yerinde kullanılması ile arama motorlarına daha uygun kodlama yapabiliriz. Ayrıca CSS ile birçok javascript ile yapabileceğimiz işleri yapabiliriz. Örneğin menüler gibi.
  • Hızlı web sitesi çapında güncellemeleri CSS ile kontrol edilen siteler daha hızlı kontrol edilir ve düzenlenir. Bu projelerin daha hızlı oluşması için bir avantajdır.
  • Takım çalışmalarına daha uygundur Web sitesi önyüzü ve arka planı ayrımı yapılır. Bu sayede daha organize site üretimi yapılabilir. Arayüz geliştirici ve programcı arasında daha kolay ve güzel iletişim sağlanır. İki ayrı koldan iş yürür.
  • Kullanılabilirlik ve Erişilebilirlik Artar Farklı tarayıcılara göre kod yazmak daha kolaydır. ie6 ile uğraşırken bu başlığı pek inandırıcı bulmayabilirsiniz, ancak eskiden tablolu yapı zamanımda Netscape ile ie5.5 ile az uğraşmazdık ve bir çok yerinde sabunlardık(es geçerdik)

    Div ile kodlama yapılırken yazılan kodlar css yardımı ile farklı araçlar için ayrı ayrı kodlanmadan sadece css kodu değiştirilerek elde edilebilir. Mesela yazıcıdan çıktı almak için print medya tipi kullanılan css yorumlanır, benzer şekilde mobil araçlar için handle medya tipli css dosyası kullanır. Şimdi iPone, iPad içinde benzer ayrımı yapabiliyoruz.

  • Daha karmaşık düzenler ve tasarımlar Tablolar ile oluşturulan karmaşık yapılı siteler bazen içinden çıkılmaz haller alabiliyordu, ancak div ile kodlama yaparken birçok yapı kolay bir şekilde oluşturulabiliyor.
  • Boş GIF kullanımı Tablolu kodlamada düzeni sağlamak için kullandığımız 1x1 lik bir saydam gif hazırlanır ve tablo düzeni bu gifler yardımı ile sağlanır. Div ile kodlamada böyle bir ihtiyaca gerek yoktur. Bu fazla kod ve yükten bizi kurtarır.
  • Geleceğe dönük bir yapıdır HTML5 ile birlikte gelen yeni etiketler ve HTML5’in yapısı div ile kodlamanın devamı niteliğindedir. Daha önce yazdığım HTML5’in yapısal elemanları adlı makaleye göz atın.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki, 2002’den beri div ile kodlama yapıyorum ilk başlarda çok zorlanıyordum, hatta ilk projemde(koc.net) yarı div yarı tablolu bir yapı kurdum zorluklarında dolayı. Ama şimdi daha fazla kaynak, örnek mevcut, birçok yöntem teknik ve araç  ile div’li yapıda kodlama yapmak artık daha kolay.

Hala tablo ile kodlama yapanlara önerim bir sonraki projenizi muhakkak div ile yapın ve ne kadar zorlansanız da tabloya geri dönmeyin, yani gemileri yakın.

HTML5’in filizlenmeye başladığı bir dönemde bu konuya dikkat çekmek istedim.

Kalın sağlıcakla

Kaynaklar

Avatar Popout Efekti

Avatar Popout Efekti uygulaması Devamını oku

Kapsayıcı sorguları (container query)

29 January 2024 tarihinde yayınlandı.

Renk geçişli ve Hareketli kenar çizgileri

22 January 2024 tarihinde yayınlandı.