Web’de gördüğüm CSS ile yapılmış bazı uygulamarı burada paylaşmak istiyorum. Bunlardan birisi de renk geçişi ile yapılmış hareketli arka plan resimleri. Kodu çok basit ama etkisi çok iyi. Bundan 10 sene önce bu işi yapsak muhtemlen tarayıcılar çok zorlanacağı işleri artık CSS ile çok basit bir şekilde yapabilmek güzel.

Konuyu daha da uzatmadan koda gelelim. CSS ile renk geçişi yapmak çok basit. En basit hali

linear-gradient(top,#fff,#f8b500);

İki renk arasında başlangıç noktasını verdiğimiz bir tanım. Kodu daha da geliştirip açılı ve çok renkli renk geçişleri de yapabiliyoruz.

linear-gradient(-45deg, oklab(0.3 -0.03 -0.04) 0%, oklab(0.54 -0.08 0) 13%, oklab(0.82 -0.13 0.08) 25%, oklab(0.11 -0.13 0) 38%, oklab(0.3 -0.03 -0.04) 50%, oklab(0.54 -0.08 0) 62%, oklab(0.82 -0.13 0.08) 75%, oklab(0.11 -0.13 0) 87%, oklab(0.3 -0.03 -0.04) 100%);

Güzel bir arkaplan geçişi elde ettik. Peki bunu nasıl hareketlendireceğiz?

4 renk seçtiğimiz için arka plan alanını genişletmemiz lazım. background-size: 400% 400%; ile genişlettik. Sıra geldi bu arka plana hareket kazandırmaya. Hareket kazandırmak içinde arka plan konumunu değiştirmemiz yeterli olacak.

@keyframes arkaPlanaHareketKat{
  0%{
    background-position: 0 50%;
  }
  50%{
    background-position: 100% 50%;
  }
  100%{
    background-position: 0 50%;
  }
}

Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.

Farklı alanlarda bu tekniği uygulayabiliriz. Bu örnekte olduğu gibi sayfanın tümünün arka planında kullandığımız gibi bir butonun arka planında da kullanabiliriz.

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar

@property nedir? CSS’in yeni bir özelliği mi? Aslında yeni bir CSS tanımı ve özelliği değil. @property geliştiriciler olarak bizim hiç dahil omadığımız alanlara girmemize izin verilen bir tanım daha doğrusu CSS Houdini‘nin bir parçasıdır.

CSS Houdini, Tarayıcı API’leri koleksiyonu için bir çatı terim olan Houdini, web geliştirme sürecine ve genel olarak CSS standartlarının geliştirilmesine önemli iyileştirmeler getirmeyi amaçlamaktadır. Front-end geliştiricileri, JavaScript kullanarak CSS’i yeni özelliklerle genişletebilecek, CSS oluşturma motoruna bağlanabilecek ve tarayıcıya bir oluşturma işlemi sırasında CSS’i nasıl uygulayacağını söyleyebilecek. Houdini’nin tarayıcı desteği gelişiyor ve bazı API’ler bugün kullanıma hazır.

Kısaca, tarayıcı geliştiricilerin biz web geliştiricilere gelin birazda siz geliştirin diye açtığı kapıdır CSS Houdini. @property’de CSS Houdini’nin bir parçasıdır. Parçanın parçası, evet çok fazla parça oldu :)

@property, biz geliştiricilere CSS değişkenleri (Custom Properties)‘nin tipini, başlangıç değerini ve kalıtsallığını tarayıcıya bildirmemize olanak sağlar.

Genel yapısı:

@property  --anaRenk {
  syntax: '<color>';
  initial-value: blue;
  inherits: false;
}

Söz dizimi(syntax) <length>, <number>, <percentage>, <length-percentage>, <color>, <image>, <url>, <integer>, <angle>, <time>, <resolution>, <transform-function>, <custom-ident>, <transform-list> değerlerinden birini alabiliyor.

Bu tanımı yaptığımızda tarayıcı, CSS değişkenini belirttiğimiz türde kaydederek. Daha sonra geçişlerde ve animasyonlarda kullanıldığında bu özelliğin değerlerini nasıl enterpolasyona tabi tutacağını bilir.

slashdev.io‘nun örneği konuyu anlamak için çok güzel.

Rengi ve boyutu değişen bir kutu animasyonu yapalım. Tabi buradaki --scale: .5; değerinin tipini anlamayan tarayıcı kutu boyutunu değiştirme kısmını uygulamayacak.

@property --scale {
  syntax: "<number>";
  inherits: false;
  initial-value: 1;
}

tanımıyla tarayıcıya bunun bir sayı olduğunu söylediğimizde animasyon istediğimiz gibi çalışacaktır.

Tarayıcıların geliştirme ortamında yönetimi

Şimdilik sadece Chrome’da tarayıcı geliştirme aracında gösterim var. Safari desteği var ama gösterim yok. Firefox’da yeni ekledi zamanla ekleyeceklerini düşünüyorum.

property

Üzerine gelince çıkan popup’da gösteriyor ve ayrıca listenin en altında da gösteriyor.

## Tarayıcı desteği

Tarayıcı desteği konusunda gayet iyi yerlerde. Türkiye’de %91’lik bir oranla desteği var.

Kaynaklar

Geçen gün baklava select komponentine arama ekleme işini yapıyordu Erbil. Bu geliştirme sırasında şöyle bir şey yaşadık; hidden özniteliği ile gizlediğimiz listenin son elemanından dolayı son elemanın alt çizgisinin gizleme kodu çalışmıyordu.

Olayı şöyle örnekleyebilirim.

İlk listede normal durumda son elemanın altındaki çizgi gözükmüyor. İkinci örnekte sondan bir önceki eleman gizlendiği için yine gözükmüyor ancak son örnekte son elemanı gizlediğimiz için çizgi gözüküyor. :last-of-type seçicisi listenin gizlenmiş ögelerini dikkate almıyor. Çözmek için ürettiğimiz :not([hidden]):last-of-type seçicisi de işlemedi.

Bu konu hakkındaki araştırmalarımız sonucu stackoverflow’daki bu çözüm bize yol gösterdi. :nth-last-child(1 of :not([hidden])) ile sorun çözüldü.

Shadow DOM kaynaklı bir sorun nedeni ile baklavada çözmedi ama CSS ile böyle bir sorun yaşayanlar için not olsun diye buraya ekliyeyim dedim :)

Erbil burdaki sorunu çözen bir yöntem yazmış onu da ekliyeyim de web komponent için çözümü de aktarmış olalım.

 private _handleLastVisibleSearchedOption() {
    const lastVisibleOption = [...this.options].reverse().find(option => !option.hidden);

    if (lastVisibleOption) {
      lastVisibleOption?.shadowRoot?.querySelector("div")?.classList.add("no-border-bottom");
    }

    this.options.map(option => {
      if (!option.hidden && option !== lastVisibleOption) {
        option.shadowRoot?.querySelector("div")?.classList.remove("no-border-bottom");
      }
    });
  }

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar