İBeyond jQuery - Nicholus, Ray jQuery’den kurtulup normal javascript ile kod yazmak için yola çıktığımda kaynak yönünden çok fazla sorun yaşamasam da bu kitap herşeyi derli toplu bir arada sunması bakımından güzel bir kaynak.

Kitap jQuery kullanan ve normal javascript’e geçmek isteyenler için güzel bir kaynak.

Her bölümde işin jQuery ile nasıl yapıldığını gösteriyor sonra normal javascript ile bunun nasıl yapılacağını gösteriyor. Kullanılan yöntemlerin tarayıcı deteği konusunda IE8’a kadar çözümlerini sunuyor.

Kitap bir bakıma normal javascript’e geçişte nasıl bir düzen kuracağımızı da gösteriyor bize. Örneğin bazı çok kullanılan metotlar için normal karşılığı çok yeterli değilse yardımcı bir foksiyon ile bu metotları jQuery kolaylığına getirmemizi gösteriyor.

Normal javascript’e geçişteki sorunlarınıza çözüm olacak bir kitap.

Benim gördüğüm bir iki eksiği var. İlki kitap benim aldığımda (daha doğrusu şirkete aldırdığımda 40$ idi. Şimdi indirimde 24$) pahalı geldi. Türkiye için ciddi bir ücret e-kitabını alacaktım sonra şirketin kitap alım bütçesinden yararlanarak aldık.

İkincisi biz şirkete kitabı aldığımızda IE11’e destek veriyorduk, kitap ise IE9 hatta IE8 desteğine göre konulara çözüm sunduğu için bazı konularda daha güncel çözümler aramak durmunda kaldık.

Üçüncü sorun kitabın basılı halindeki yazı tipi, yazı boyutu ve satır aralıkları rahatsız edici geldi bana. Gerçi Apress’in tüm kitapları aynı sayfa planında galiba. Benim hoşuma gitmedi.

https://www.apress.com/br/book/9781484222348

Uzun süredir Internet Explorer(IE) sorunuyla alakalı yazı yazmıyordum. Çünkü bizim projede IE desteğini sonlandırdık. Bir yerde uygularken denk geldim iki kolonlu menü kullanımı vardı. column-count özelliği yardımıyla kolayca yapayım dedim.

İstekte bulunan arkadaş IE 11 desteğini de sağlayalım deyince IE 11’de test ettim bir de ne göreyim IE 11 iki kolona bölerken birinci kolondaki son öge içindeki içeriği yandaki kolono taşımış!

codepen.io’nun ie desteği yokmuş :) http://jsbin.com/yuridejofo/1/embed?html,css,output buradan bakabilirsiniz.

Çözümü basit li elemanına overflow:hidden tanımlamak yeterli oluyor.

ul li {
    overflow: hidden;
}

Kalın sağlıcakla.

Kaynak

fatihhayrioglu.com sitesini github pages üzerinde barındırıyorum. Alan adı godady’de kayıtlı. Bir arkadaşımın önerisiyle sitemi cloudflare’e ekledim. HTTPS, güvenlik ve performans yetenekleri nedeniyle tercih etmiştim.

Geçenlerde github pages HTTPS desteği vermeye başlayınca cloudflare’i sorgulamaya başladım. HTTPS yoksa performans etkisini çok görmedim, zaten güvenlikle ilgili sıkıntı çıkacak bir site değil. Ben en iyisi bu cloudflare’den kurtulayım dedim.

Benim gibi devamlı alan adı işleri ile uğraşmayan biriyseniz. Neyin ne olduğunu çabuk unutuyorsunuz. Amacım cloudflare’de olan yönlendirmemi bitirip alan adını direk github pages’e eklemek ve HTTPS’i aktifleştirmek.

İlk yaptığım şey cloudflare.com‘a gidip sitemi buradan silmek oldu. Duraklatmak değil silmek tüm bağlarınızı koparıyor cloudflare’den.

İkinci adım olarak alan adım yöneticinize gidip DNS Nameservers’larını normal değerine döndürmek.

manage domain

Alan adını yönet(manage) butonuna tıkladıktan sonra gelen sayfada aşağı inerek DNS yönet linkine tıkladım.

DNS Yönet

Custom olan seçme kutusundaki değeri default’a çektim. Artık alana adım godady tarafından yönetiliyor.

Aynı sayfayı yenilediğimizde sayada artık DNS yönetimi alanları geliyor.

Burada bir kaç değişiklik yapmamız gerekiyor.

  • CNAME satırını “www” github pages website sitenizin adresi ile değiştirmeniz gerekiyor (Benim için fatihhayri.github.io)
  • A tipi satırını github pages ip’siyle değiştirmemiz gerekiyor. 185.199.108.153 (HTTPS sonrası değişerek bu ip yi vermeye başladı.)
  • Sonra aşağıdan ekle(add) diyerek 3 kere sırasıyla 185.199.109.153, 185.199.110.153, 185.199.111.153 iplerini girmek yeterli. İlk kaydettiğimizde altta görünüyor ama sonra godady ekran göründüğü gibi üste alıyor bunları :)

godady ip ekleme

Sonuç olarak godady DNS yönetimi ekranınınz aşağıdaki gibi bir görünüme kavuşacak. Yarım saat yazsa da 5 dak sonra güncelledi.

godady DNS yönetimi son

Eğer CNAME dosyanız yoksa root’a ekleyip kendi domainizi içine yazıp github pages’e eklemeniz gerekiyor. Ben bunu daha önce eklediğim için tekrar eklemedim.

Son olarak Github Pages ayarlar sayfasına gidip

github ayarlar

Aşağıdaki HTPS kutucuğunu aktifleştirerek bu işe son veriyorsunuz.

github pages https aktifleştirme

Kalın sağlıcakla.

Kaynak