Javascript ve jquery ile program yazarken en çok parantezleri nerede açıp kapadığımız önem kazanıyor. Çoğu zaman parantez takibi yapmak zorunda kalıyoruz.

Dreamweaver parantez takibi

Dreamweaver’ın “Balancing Braces” özelliği sayesinde parantez takibi kolaylaşıyor. Fonksiyonun nereden başlayıp nerede bittiğini görmek gerekiyor. Bu özellik bize parantez takibi sağlıyor.

Notepad ++ parantezt takibi

Güzel bir özellik olsa da NotePad ++’ ın çizgileri ve parantez takip olayı bence daha iyi. Bilmiyorum belki Dreamweaver’ın böyle bir ayarı vardır. Ama ben bilmiyorum.

Ziya Gökalp'ın Tenkidi Ziya Gökalp’in fikirleri Osmanlı’nın son zamanlarını ve Cumhuriyet Türkiye’sini etkiledi. Fransız ihtilalinin etkisi ile dünyada yayılan milliyetçilik akımına katılan Ziya Gökalp ve fikirleri birçok kişiyi etkilemiştir. Bu fikirlerin olumsuz yanlarını ve eksilerini anlatan birçok yazı yazıldı. Hüseyin Kazım Kadri’nin bu kitabıda aynı devirde yazılmış ciddi bir karşılıktır.

Bu kitabı okurken benim aklıma şu geliyor; yıkılan bir devletten çıkan insanlar memleketi düzeltmek ve yükseltmek için birçok fikir ve düşünce üretmişler. Kimisi eyleme geçirmiş kimisi geçirememiş. Ama böyle bir fikir ve düşünce üretimi şu anda mevcut değil. Zamanımız Türkiye’sinde bu kadar farklı görüşler ve fikirler üretilmiyor. Kısır siyasi çekişmeler içinde gerginliklerle zaman geçiyor.

Kitap biraz sıkıcı geldi bana, bunda eski kelimelerin çokluğu ve anlatımın yetersizliğinin etkisi olabilir.

Kitaptan aldığım bir kaç not;

  • Cepheden kaçan bir asker zabitlere: Kayseri ovası benim neme elvermiyor, ki bu memleketleri müdafaa edeyim. Sözü manidardır. - Dilenci sızlanarak senden bir şey isterse ver, yoksa bir zalim gelir zorla alır. - Şeyh- ecell sa’di-i Şirazi - Birçok yerde bahsettik ki Türkiye’nin en büyük derdi cahilliktir. Arapları “cehalet devası ölüm olan bir hastalıktır” sözleri meşhurdur. İşte Türk’ün en büyük derdi cehalettir, ne zaman bu cehalette kurtulur ise o zaman kendini ve dünyayı kurtarır.

Kitap’tan; Ziya Gökalp, çağdaş Türk düşüncesi yelpazesinde kayda değer bir yere sahip olmasına rağmen önemi ve etkileri ölçüsünde tenkit çalışmalarının konusu olmamıştır. Özellikle II. Meşrutiyet devrinin güçlü ve canlı fikir-siyaset ortamında böyle ciddi bir eksikliği ilk bakışta anlamak kolay değilse de Gökalp’in İttihat ve Terakki ile olan doğrudan bağları ve kendi muhalifleri karşısında aldığı pasif ve dolaylı tavır bu eksikliği anlamamızı kısmen mümkün kılar.

Elinizdeki kitapla Türk kültür hayatına kazandırılan Hüseyin Kazım Kadri’nin tenkitleri, “Türkçülügün esasları” çerçevesinde de olsa bu konuda bir boşluğu dolduracak özelliklere sahip olması açısından önemlidir.

Fatih Hayrioğlu’nun not defteri - Sürüm 2.0

  • Yeni sürümün en büyük değişim daha önce kendi bünyemde barındırdığım bir çok hizmeti işin erbabına bırakarak oldu. Örneğim haberleri delicous’a, aramayı google’a, lifestream’i friendfeed’e. Böylelikle sitem daha hızlı ve işlevsel oldu.
  • Tasarım olarak minimalistik bir tasarım seçtim. Daha hızlı ve okunaklı bir sitem oldu.
  • İletişim sayfası yeniden yayına girdi iletişim sorunlarımızı giderebileceğiz artık.
  • Ziyaretçinin gönderdiği yorumların mail gelmesi daha önceki sunucuda yazılan yorumlar mail adresime gelmiyordu bu durum linux sunucuya geçiş ile çözüldü.
  • Arama motorlarında ve link izlemede kolaylık sağlayan kalıcı bağlantıda permalink’e geçtim.
  • Siteyi 1024 çözünürlüğe göre ayarladım. Birçok kullanıcının 1024 ve daha üzerine çözünürlükte olması düşük çözünürlükte site kalmaması beni bu değişikliğe itti.
  • Web’den haberler kısmı tamamen yenilendi. Haberler kısmında -delicious- alt yapısı kullanılıyor artık. Web’den seçme haberleri sağ kolona koyarak içerikten ayırdım. Eklediğim haberleri anında sağ kolon görebileceksiniz.   
  • Alt sayfaya yazı bilgisi alanı eklendi. pdf, çıktısını al, gerizleme url’si ve ekle bunu linkleri eklenerek daha fazla özelliğe ve daha fazla erişim sağlamaya çalıştım. Yazı hakkında edinebileceğimiz genel bilgileri buradan öğrenebileceğiz.
  • Son yazılar alanına yorum sayısı ve tarih eklenerek yeni görünümüne kavuşturdum.
  • IIS’den linux sunucuya geçtik. Ben aslında asp.net ile kod yazan biri olarak iis sunucu almıştım. Ancak sitem wordpress üzerine olduğu için ve wordpress’inde php tabanlı olması nedeni ile linux sunucuya geçmenin daha mantık olacağını düşündüm.
  • Lifestream furyasına katılarak yeni lifestream sayfası oluşturduk. Tüm platformlardaki işlerimize buradan daha kolay takip edebilirsiniz.
  • Arama kısmı için google özel arama aracı kullanıldı. Ben zaten sitemde bir şey arayacağım zaman kendi aramamı değil google’da arama yapıyordum. Tüm kullanıcılar bunu niye yapmasın dedim ve arama işini google devrettim.
  • Bir teşekkür, Mete’ye(Mete Füsunoğlu)  logodaki gudi’yi 3 boyutlu modellemesini yaptı. Site sonradan değişsede logonun mimarıdır :D
  • Sans-serif Racer temayı aldım. Ancak 10’larca değişiklik yaptım. Sonuç ile başlangıç arasında bayağı bir değişim var. 
  • Yorum kısmına gravater eklendi ve daha güzel hale getirildi.
  • Bunu dışında buraya yazamadığım birçok değişiklik oldu. Hayırlısı olsun.
  • Bu arada bir kaç yorum silinmiş olabilir. Çok özür diliyorum