FireBug ile ilgili bir makale yazacağım ama bugün internette gezerken bir makaleye(50’den fazla doku kaynağı ile ilgili olan) bakıyordum birden aklıma yau benim sitenin ardalanına bunlardan hangisi uygun kaçar diye düşünmeye başladım. Sonra düşünmekten daha kolay bir yolunu buldum.

Aslında bir yazı olacak bir konu değil ama FireBug’ın yapabildiklerini görmek açısından önemli bir bilgi.

Sitedeki dokuları tek tek denemeye başladım. Resme sağ tıklayıp konumunu kopyaladım.

FireBug yetenekleri

Sonrada kendi siteme gidip FireBug’ı açıp body elementini yakaladım ve ardalan olarak konumunu kopyaladığım resmi koydum. İlkini beğenmedim. Sonunda beğendiğim bir doku buldum.

Adım adım yaptıklarımı görmek için tıklayınız.(hareketli gif)

Siteme bu dokuyu uygulamasam da anında sonucu görebilmem ne kadar güzel bir şey olduğunu gördüm ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.

Hiç sitenin kodlarına dokunmadan, herhangi bir resim kopyalamadan, site üzerinde bu dokuyu test edebilmek çok güzel.

Firefox 3.1 Beta1 çıktı. Aslında sadece bir haber değeri taşıyan bir bilgi, ancak Firefox 3.1 ile birlikte bir çok sevindirici gelişmeler getirdiği için dikkate değer bir yenileme. Bir ara sürüm değilde sanki yeni bir sürüm gibi. Yeni özelliklere bir göz atalım.

Geolocation

Geode internet tarayıcıları için yeni kavram. Mozilla laboratuarlarının geleceğin tarayıcıları hakkındaki düşüncelerinden biri idi bu. Kullanıcıların yerini belirleyip ona göre sayfalar ve içerikler sunmak . Örneğin yeni bir yere taşındınız ve en yakın yemek yyiyecek yeri veya marketi bulmak için internet tarayıcını size yardımcı olabilecek.

Firefox 3 ile eklenti yardımı ile gelen bu özelliği, isterseniz deneyebilirsiniz. Buradan indirip deneyebilirsiniz. Deneme yapmak için örnek bir siteye yönlendiriyor, ancak Türkiye’den kullananlar için hata veriyor. Türkiye’deki ip durumu düşünüldüğünde pek kullanışlı bir araç olmayacak. Ama ne diyelim gelecekten ümitliyiz.

Gizlilik konusuda düşünülerek kullanıcının verdiği kadar bilgi ile sonuçları gösteriyor. Üst barda çıkan bilgi ekranı yardımı ile yapılacak.

Firefox3.1 ile birlikte gelecek olan özellik Geode eklentisinden daha iyi olacağı W3C Geolocation specification standartlarını destekleyen bir yapı kullanılacağı belirtiliyor. Bu standardı javascript gibi düşünebiliriz.

İnternet tarayıcıları gittikçe kullanıcıya daha çok düşünen araçlar olmaya başlıyor. Son zamanlardaki rekabet en çok kullanıcıya yaradığı kesin.

http://www.informationweek.com/galleries/showImage.jhtml?galleryID=263&articleID=211201744 sitesinde 3-10 arasındaki resimler bize işleyişin nasıl olduğunu güzel bir şekilde gösteriyor.

@font-face ile yazı tipi desteği

Web kod yazarları ve tasarımcıların en büyük sorunlarından birisi işletim sistemin desteklediği başlangıçta yüklü yazı tipleri dışındaki yazı tiplerini web sitelerinde kullanamama sıkıntısıdır. Tam bir kullanamama diyemeyiz tabi kullanabiliyoruz ama başlangıçta yüklü olanlar gibi değil.

Firefox 3.1 ile birlikte gelen bu özellik desteği sayesinde farklı yazı tipleri kullanımında büyük bir adım daha atılmış oluyor. Gelecek ümit veriyor bize.

Mac ve Windows kullanıcıları için eklenen bu özelikle Linux için Firefox 3.1 kararlı sürümü ile birlikte gelecekmiş.

Beni en çok sevindiren özelliği bu oldu açıkçası.

:::css
@font-face {
	font-family: "Bitstream Vera Serif Bold";
	src: url("http://developer.mozilla.org/@api/deki/files/2934/=VeraSeBd.ttf");
}

Video ve Auido Desteği

HTML 5 ile birlikte gelen

Adres Çubuğunda Yenilikler

Adres çubuğunda özel karakterler ile arama sağlanarak sınırlarımızı belirlememiz sağlanmış. Yeni çıkan tarayıcılarda adres çubuğu artık çok fonksiyonlu hale getirilmeye başlandı. Firefox3.1 ile gelen özel arama karakterleri yardımı ile aramayı neredeyse tek adres çubuğuna taşımışlar diyebiliriz.

^ işareti ile geçmişte gezdiğimiz sayfalarda arama yapabiliyoruz.

  • işareti ile favorimize eklediğimiz sitelerde arama yapabiliyoruz
  • işareti ile eklediğimiz etiketlerde arama yapabiliyoruz. # işareti hem başlıkta hemde etiketde arama yapmak için kullanıyor.

Yeni Javascript Motoru - TraceMonkey

Yeni Javascript motoru ile Google Chrome’un tahtını elinden aldı. SunSpider JavaScript testinde bir numara. Google Chrome’un geliştirdiği Javascript motoru ile tarayıcılar Javascript motorlarını tekrar gözden geçirmek zorunda kaldı. Firefox yeni Javascript motoru ile hızını arttırdı. Rekabet kullanıcıya yarıyor.

TraceMonkey başlangıçta kapalı geliyor açmak için

​1. Adres bara about:config yazın

  1. Filter alanında javascript.options.jit.content girip üzerine iki kere tıklayıp false olan değeri true yapın
  2. Tarayıcıyı açıp kapatın

XHR

XMLHttpRequest (XHR) API’si. Javascript ve diğer diller tarafından kullanılan bu API, sunucu ve istemci arasında XML ve diğer verilerin aktarılmasını sağlıyor. Bu API’nin Firefox 3.0 ile beraber gelmemesine sebep olarak, XHR’nin spesifikasyonlarının kesinleşmesi ve güvenlik modelinin iyileştirilmesi için biraz daha zamanın olmasıymış. Mozilla yeterli zamanın geçtiğine kanaat getirmiş ki 3.1 bu özelliği eklemiş.

Bu özelliklere ek olarak

  • Web Standartlarına daha uygun:Gecko düzen motorunu web standartlarına daha uygun hale getirilmiş. Acid 3 testinden 89 alarak mevcut tarayıcılar(Google Chrome, İnternet Explorer7 – 8 b2) arasındaki en iyi notu aldı.
  • CSS 2.1 ve CSS 3 özelliklerinin desteği eklenmiş
  • Daha önce eklenti ile yapılan sekmeler arası geçiş için ön izleme görünümü eklenmiş.
  • Adres bar da girdiğimiz kelimeleri filtreleme özelliği eklenmiş.

Kararlı Sürüm ile gelecek özellikler

Özel Mod

Google Chrome ve Internet Explorer 8 ile birlikte gelen özel mod özelliği Firefox 3.1 ile birlikte gelecek. Bu özellik sayesinde

Speed Dial

Speed Dial ile yeni açılan sekmede en sık kullanılan web sitelerini küçük resimleri ile birlikte listeleyebiliyoruz. Daha önce eklentiler ile kullandığımız bu özellik yeni sürüm ile birlikte geliyor.** **

Daha fazla yenilik

Bunun haricinde Firefox 3.1 ile birlikte bir çok kullanışlı özellikler getirilecek.

Siteyi yeniledikten sonra daha önce eğilmediğim bazı konulara eğilmeye başladım. Siteyi daha hızlı hale nasıl getirebilirim diye araştırdım. Tam olarak bir karar veremesem de cach ile ilgili bir eklenti kurmayı düşünüyordum. Muhammet Sevim’in önerisi üzerine wp-Cache eklentisini kurdum. Ayrıca eklentileri kurunca veritabanına bir sürü tablo atıyor Wordpress, bunun yanında sitenin hızını etkileyecek wp_options tablosunu değerler atıyor. WordPress’in eksikliklerinden birisi eklenti eklerken oluşturduğu tabloları ve diğer bilgileri kaldıramıyoruz. dmry.net’de bahsedilen eklenti ile wp_options’taki bilgileri silebiliyoruz. (Tablodaki girdi sayısını 336’dan 229’a indirdim) Ama eklentiye ait tüm bilgileri silemiyoruz. WordPress için Windows’daki Program Ekle/Kaldır’ın kaldırı gibi eklenen eklentinin tüm bileşenlerini kaldıran bir araç yada eklenti eklenmeli. Ben biraz araştırdım ama bu işi görecek bir eklenti veya araç göremedim. Sitemi hızlandırmak için Wordpress Temanızdan Silebileceğiniz 13 Etiket yazısındakileride yaptım. Hissedilebilir bir hızlanma odlumu bilmiyorum. Ben pek bir şey hissetmedim.