Firefox'un Negatif Değerli z-index Desteği

Geçen bir projede z-index ile ilgili bir tanım yaptım. Üçlü bir tanımdı sırası ile elemanlara z-index:100, z-index:50 ve z-index:0 değerleri atadım. Aslında 1, 2, 3 diyede tanımlama yapabilirdim, ama araya başka bir eleman girerse diye böyle aralıklı değerler verdim.

Firefox, IE 8, Opera ve Google Chrome'da sorunsuz çalışan kod, IE 6 ve 7'de  çalışmadı. Bende daha önce böyle bir sorun ile karşılaşmıştım. Çözüm için z-index:-1 tanımı yapıp çözmeye çalışmıştım, ama bu seferde Firefox 2'da çalışmamıştı o zaman. Firefox 2'de negatif değleri desteklemediğini öğrenmiştim o zaman. Bende bunu için bir düzeltme yazmıştım zamanında. Ama Firefox 3 ile birlikte z-index negatif değer desteği geldiği için şimdi bu sorunu çözülmüş oldu. Bir bilgi olarak bunu bilmek gerek diye düşündüm.

Sonra acaba Firefox 2 için bir düzeltme yazmaya gerek var mı diye düşündüm. Ancak Firefox çok hızlı güncellenen bir tarayıcı ve şu an Firefox 2 kullanımı %5'lerin altına düşmüş durumda bir düzeltme yazmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, gönül rahatlığı ile negatif z-index tanımı kullanabiliriz.

Kaynaklar

Read more

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

CSS'de lightdark() fonksiyonuyla kolayca koyu / açık mod yazımı

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi CSS'in yeni özelliklerinin bazıları çığır açan özellikler, bazıları kulllanıcı deneyimini iyileştirme yönünde özellikler bazıları da lightdark() fonksiyonu gibi yazım kolaylığı sağlayan özellikler. lightdark() fonksiyonu mevcut uyumlu web yazımındaki büyük sorun olan aşağıdaki kullanımı daha anlaşılır ve düzenli hale getirmeye yarıyor. :root { color-scheme: light

By Fatih Hayrioğlu