CSS Sprite yöntemini birçok yerde uyguladım, CSS Sprite tekniği ile ilgili uzunca bir makalede yazmayı düşünüyorum, ama öncesinde küçük bir ipucu yazayım istedim.

CSS Sprite tekniğini kısa açıklarsam sunucu tarafında çok fazla resim isteğini azaltmak için kullanılan sitelerimize hız kazandıran bir yöntem diyebiliriz. Uygulamada kullandığımız resimleri tek bir resim altında toplayıp ilgili alanlara background-position özelliğinden yararlanarak ilgili resimleri atama işidir. Bir background kaydırma yöntemidir işin aslı.

Birçok yerde kullandım bu yöntemi sizlerede anlattım çeşitli makalelerimde, bunlardan bir tanesi PSD’den HTML’e – fanatikmarslar.com Sitesinin Kodlaması II adlı makale.

CSS Sprite tekniğinde sorunlardan bir tanesi hazırladığımız toplu resim üzerinde ilgili elemana atanacak background-position değerlerini bulmaktır.

Yukarıdaki şekilde resmi birleştirdik, bu resimdeki ilgili bölümleri ilgili elemanlara atamak için tek tek background-position değerlerini girmeliyiz. Bunu her eleman için tek tek yapmalıyız. Bu işlem çok can sıkıcı haller alabiliyor bazen, ama burada yardımımıza sağ olsun Firefox’un eklentisi FireBug yetişiyor.

FireBug’ın anında müdahale etme yeteneği sayesinde bizler css sprite resimlerindeki background-position değerlerini çok kolay bir şekilde bulabiliyoruz.

Örneği takım logoları için bir css sprite resmi hazırladık. Bu resimdeki her takım için konum bulmak çok zor olur.

İlk olarak tekrarı engellemek için genel bağlantıya tanımımızı yapalım

a.takimLogo{ 
    display:block; 
    background:url(../images/takim_logolari.gif) right 0 no-repeat; 
    padding:8px 30px 8px 0; 
    color:#0c2b90; 
    text-decoration:underline
}

Daha sonra her takımın logosunun yerini Firebug yardımı ile bulup atayalım. Trabzonspor’un ki ile başlayalım. Resim hareketli gif olduğu için biraz geç yüklenebilir, ama açıklayıcı olması için hareketli gif’i tercih ettim.

div#icerikAlani table td div.logoTrabzon{
	background-position:-3px -107px
}

Yukarı aşağı tuşları yardımı ile bulduğumuz değeri(-107px) background-position değeri olarak tanımlıyoruz.

Buradaki örnek daha kolay isede daha zor sprite uygulama durumlarında konum belirlemek daha çetrefilli olabilir, bu ve benzeri durumlar için Firebug’ın çok büyük yardımı dokunuyor. Bunuda bir ipucu olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Avatar Popout Efekti

Avatar Popout Efekti uygulaması Devamını oku

Kapsayıcı sorguları (container query)

29 January 2024 tarihinde yayınlandı.

Renk geçişli ve Hareketli kenar çizgileri

22 January 2024 tarihinde yayınlandı.