Adobe Dreamweaver editör olarak beğenerek kullandığım bir editör. Burada sizlere yeni sürümü ve yeniliklerini anlatmaya çalışacağım ve son olarakta beklentilerimi ve yeni sürümün bunları ne kadar karşıladığımı yazacağım.

Yeni sürüm ile birlikte gelen yenilikler ;

CSS Inspection

Aslında Live View özelliği bir önce sürümde de mevcut ancak bu sürümden tam anlamıyla geliştirilmiş bu özellik Inspect butonu yardımı ile gerçek zamanlı kodumuza müdahale edebiliyor, düzenleme yapabiliyoruz.

Bu özelliğe biz pek yabancı değiliz Firefox’un FireBug eklentisi bize bu imkanı sağlıyor aslında ve daha fazlasını sağlıyor. Bir önceki sürümde bunu tam ekleyemediklerini söylemiştik, bu sefer tam anlamıyla eklenmiş.

En büyük yeniliklerden birisi bu olmuş.

Adobe BrowserLab

Adobe firmasının daha önce açtığı bu çevirimiçi tarayıcı test etme aracı bu yeni sürüm ile birlikte programdan direk erişilebilir hale getirilmiş. Örnek sayfanızı direk siteye gönderip test edebiliyoruz.

Ben aslında bu konuda pek tatmin olmadım. Çünkü BrowserLab zaten yeterli bir araç değildi. IETester tarzı bir test aracı daha makbul olacak bir araç olabilirdi.

Her şeye rağmen bir artıdır ama eksik olduğu kesin.

CSS Aktik/Pasif

Mevcut kod üzerinde gezerken elemanlara atanan css özellikleri bir tıklama ile aktif ve pasif hale getirme özelliği.

FireBug ile alışık olduğumuz bu özellik yeni sürüm ile birlikte kullanıcının kullanımına sunulmaktadır. Güzel bir özellik.

CSS başlangıç sayfaları

Bir önceki sürüme göre daha fazla hazır sayfa yapısı imkanı sunuyor yeni sürüm bizlere.

Ben bu özelliği kullanmasam da kullananlar için artı bir özellik.

HTML5 ve CSS3 Desteği

Program ilk çıktığında beraber çıkmaması çok büyük bir eksiklikti, ancak sonradan bir güncelleme ile bu paketi eklemeleri hatalarını çok çabuk anlamları güzel oldu. HTML5 ve CSS3 tanımlarını otomatik tamamlama ile ekleyebliyoruz artık.

Hele CSS3’te farklı tarayıcılardaki bu önek karmaşasına bir çzöüm olması güzel oldu.

PHP Tabanlı CMS Desteği

Bu sürümdeki en büyük atılım bence bu dur. PHP tabanlı CMS’leri WordPress, Drupal ve Joomla tam anlamıyla düzenleme imkanı sağlıyor bu yeni sürüm.

Bu CMS’leri geliştirenler için biçilmiş kaftan bence yeni sürüm.

Kolay entegrasyon, düzenleme, dosya upload etme vb. özellikleri ile tam bir CMS editörü olmuş Dreamweaver. Dinamik yapılı bu CMS’leri tam anlamıyla bir statik sayfa gibi kolayca değiştirebilme ve test edebilmeyi sağlıyor bizlere. Ayrıca otomatik tamamlama özelliği ile çok büyük kolaylık sağlıyor.

PHP özel sınıfı kod ipuçları

PHP ile oluşturulan özel sınıflar içinde otomatik tamamlama özelliği eklenmiş. PHP’ye yönelik bir editör olma eğilimi sergilemiş yeni sürümde Dreamweaver, bence mantıklı Visual Studio’yu geçemeyeceğini anlayınca PHP’ye yönelmiş.

Dinamik İlişkili Dosyalar

Bir önceki sürümde statik sayfalar için sunulan ilişkili dosyalar özelliği şimdi dinamik dosyalar içinde eklenmiş. Dreamweaver üzerinden PHP yaznalar için çok güzel bir özellik bence.

SVN(Subversion) Desteği Geliştirilmiş

Daha öncedende sunulan SVN(Subversion) özelliği bu sürüm ile birlikte bayağı bir geliştirilmiş. Diğer SVN programları ile uyum ve çerçevenin geliştirilmesi bu özelliği daha kullanılabilir yapmış.

Business Catalyst® ile uyum

Programlamaya gerek kalmadan güçlü çevrimiçi işletmeler oluşturmak için Dreamweaver ile Adobe Business Catalyst® hizmeti uyumu sağlanmış.

Basit Site Kurulumu

Mevcut site kurulumu penceresi biraz daha geliştirilerek kullanıcıya daha fazla seçenek ve kolaylık sunulmuş. Site kontrolünü Dreamweaver üzerinden sağlayanlar için güzel bir gelişme.

Widget Browser Özelliği

Bu özellik bize diğer insanların geliştiridiği yapıları sitemize ekleme imkanı sunuyor. Güzel bir özellik eğer uygulama sayısı artarsa gayet kullanışlı bir özellik

Özellik hakkında daha fazla bilgi için  http://tv.adobe.com/watch/learn-dreamweaver-cs5/using-the-widget-browser/ videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

İlişkili Dosyaları Filtreleme

Dreamweaver çalıştığımız doküman ile ilgili dosyalarıda gösteriyor, yeni sürüm ile birlikte dinamik dosyalarıda göstermeye başlıyor. Bu bazen karmşaya neden oluyor, bunu içni bir çözü üretilmiş. Filtreleme menüsünden itediğimiz dosya tipini veya dosyaları filtreleye biliyoruz. Bu sayede ilişkili dosyaları daha düzenli bir hale getirme imkanımız oluyor.

Sonuç

Yeni sürümün CSS ve PHP üzerine yoğunlaşmış bir sürüm olmuş. PHP CMS geliştirenler için bir çok yenilik var. CSS için getirilen yenilikler ve daha fazlası zaten mevcut kullanımımda vardı benim. Gerek FireBug ve gerekse IETester. Benim asıl beklentim büyük bir ivme kazana javascript kütüphaneleri hakkında bir gelişme idi. Örneği jquery kütüphanesi ile çok çalışan biri olarak jquery otomatik tamamlama özelliği olması benim çok sevindirirdi, ne yapalım bundan sonraki sürümleri bekleyeceğiz artık bunun için.

Yukarıda belirttiğim gibi sitelerimiz farklı platformlarda ve tarayıcılarda test için AdobeLabs yeterli gelmiyor bence daha fazla gelişmiş bir araç ile bu açık kapatılmalıdır.

Kalın sağlıcakla.

Kaynaklar

Avatar Popout Efekti

Avatar Popout Efekti uygulaması Devamını oku

Kapsayıcı sorguları (container query)

29 January 2024 tarihinde yayınlandı.

Renk geçişli ve Hareketli kenar çizgileri

22 January 2024 tarihinde yayınlandı.